Razziel Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2017 Cześć, dawno się tu nie odzywałem. Mam mały dylemat odnośnie sprzętu typu NAS. Zastanawiam się na zbudowaniem małego serwerka NAS na bazie PC. Co byście doradzili z doświadczenia? Gotowego NAS od Qnap/Synology czy zabawę w dłubanie w free NAS? Generalnie interesuje mnie: - 2 dyski pracujące w mirror (soft/hard - ważne aby było lustro). Jest to dla mnie wystarczające, zwłaszcza, że ma to być dodatkowe zabezpieczenie. - dostęp spoza sieci domowej (wiem ze dla niektórych jest to oczywiste ale wole zaznaczyć) - przeglądarka www/yt w tv? - to nie jest must have - podłączenie do tv - hdmi - kamerki ip do 4 szt (wiecej nie potrzebuje) - mile widziane generalnie ma to służyć jako magazyn reszta jako opcje dodatkowe. Budżet ok 1000 zł bez hdd. Pomoże ktoś? interesuje mnie zwłaszcza porównanie fee nas (DIY) do gotowych rozwiązać i ocena $$/wygoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2017 Asustor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2017 https://blog.brianmoses.net/2016/09/diy-nas-econonas-2016.html podmienilbym tylko plytke na b250 i cpu na g4560 (ewentualnie g4600) na gotowy nas za male fundusze a gdybym mial dac za nasa 2k+ to minimum 4 dyskowy wyjdzie troche drozej ale masz wiecej dyskow matx b250 mobo 300 cpu 300 ram 8gb 150-300 ( 4gb by starczylo o ile nie bedziesz z tego filmow odpalal) obudowa na 4 dyski limitow brak mozesz miec nawet za darmo jak cos ze szrotu dorwiesz zasilacz 250-300 jakiegos mocarnego nie potrzeba wazne zeby markowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Pytanie czy czasem G4560 + B250 to nie overkill , procek jednak dość wydajny - to taki niżej taktowany I3 . Chyba że jednoczesne nagrywanie z 4 kamer IP tak by go obciażało . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2017 tansze od G4560 maja 2 rdzenie a duzo tansze nie sa no chyba ze liczysz xeony e3 ale sa drogie a i mobo musza miec na innym chipsecie wiec tanie nie sa owszem do nasa 4 jajowe 2.4 by wystarczylo ale nie ma czym zastapic g4560 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2017 G4560 ma też 2 rdzenie ale 4 wątki , patrząc po cenach morele to różnica cenowa pomiędzy Pentium G4400 2C/2T a G4560 2C/4T jest dość duża - prawie 140 zł . Do tego płyta na H110 i 4GB ram i już jest zauważalnie taniej niż G4560+B250+8GB ram . Nie wiem jak z wydajnością - G4400 nie ma HT więc jak soft dość mocno obciąża procka to może być ciekawie , w innym przypadku różnice będą minimalne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razziel Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2017 Dzięki bardzo za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2017 jesli na tym nasie maja byc transkodowane video to 4 jajowiec wskazany a ze g4560 to 2/4 to mozna go tak traktowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...