Skocz do zawartości
kamil002266

Wymiana GPU, SPU i CPU, 3000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Moja karta graficzna powoli kończy swój żywot. Niedawno padła na amen, jednak uratowałem ją w piekarniku. Czyli jej naturalnym środowisku

Aktualna konfiguracja kompa:

Procesor: Intel Core i5 2400

Karta graficzna: Radeon HD 7770 1GB

Płyta główna: MSI H61M-P20/G3

Ram: 2x4Gb DDR3 1333

HDD: 1TB 7200

SSD: Crucial MX100 256 GB

Zasilacz: Modecom FEEL 430 Wat

Obudowa: mictoATX, nazwa nieznana

Monitor: Full HD 144Hz

Windows 7 OEM (zaktualizowany do 10).

W zamyślę mam zakup karty GTX 1070, w cenie 2100zł można dostać już coś sensownego. Używka raczej mnie nie interesuje.

Płytę główną chciałbym zostawić z racji, że mam ori Windowsa OEM i nie wiem czy da rade go przenieść na nową płytę. Ta posiada PCI-E x16 3.0 więc nową kartę by obsłużyła.

Procesor jestem w stanie kupić używany, najwyższy model na podstawce LGA 1155 to i7-3770. i7-3770K na tej płycie chyba nie ma sensu. Aktualizacja BIOSu płyty także pozwoli na obsługę procesorów Ivy Bridge. Używany i7 3770 można kupić już za 600zł.

Zasilacz - myślałem o SPC Vero M2 600W.

Obudowa jest sprawą otwartą, Zalman Z3 Plus lub jaki Gladius, coś sobie jeszcze wybiorę.

Resztę podzespołów zostawiam.

Cena na całość to ok 3000zł.

Komputer będzie używany głównie do gier.

I teraz pytanie, ma to sens? Czy lepiej kupić słabszą grafikę na rzecz nowszej generacji procesora? Nowsze procesory nie generują bardzo dużego przyrostu wydajności, więc wydaje mi się, że ten powinien dać radę. Jakie są wasze opinie?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Edytowane przez kamil002266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2100 za 1070 ?

>

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=72528

Vero M2/L2 600 + ww GTX1080 i 3770 ma sens ;)

ew. jeszcze jakiś schładzacz by się przydał -przyzwoity  -na CPU ( chyba , że już jest coś sensownego ) .

Ew. na razie kup 1080 i zasilacz + ew. budę ... CPU później.

P.S. 1080 z np: Noctua 15 wchodzą do Zalmana Z1 :P

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi