MasterB Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Witam! Od pewnego czasu mam pewien problem, który wcześniej nie występował - wyłącza mi się komputer podczas grania w gry... Wracałem do starszych sterów grafiki, ale to nic nie pomogło, czyściłem komputer z kurzu itd. to też nic nie dało. Specjalnie w MSI Afterburner ustawiłem na grafie żeby wentylatory działy na 80-100% bo podejrzewałem że karta graf. się przegrzewa... ale to nie przez to. Aktualnie gra wyłącza się gdy gram w Cities Skylines oraz ETS2 w innych grach nie sprawdzałem... pamiętam jak W3 na high/ultra działało i komputer wgl się nie wyłączał :/ Mam podejrzenie że to wina zasilacza, ale nie jestem pewien. Może jakaś wada po czasie się ujawniła.. edit: Sprawdzałem w W3 i komputer także się wyłącza po tym samym błędzie..., w CS'ie problem nie występuję. Tu dziennik z podglądu zdarzeń: Konfig: i5 4460 MSI R9 380 2GB HyperX 8 GB RAM Corsair VS 450 Seagate 1TB Stery grafy: Radeon Crimson Edition 17.6.2 Dziękuję za pomoc! Edytowane 26 Września 2017 przez MasterB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trafic Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 odpal program diagnozujący w tle podczas grania sprawdź temperatury to że wyczyściłeś nic nie da jak pasta wyschła ,ja zmieniam na gpu i cpu co rok ,w tym pierwszym wysycha szybciej,jak ok , to podmiana PSU jak to nie pomoże to świeża instalka windy ,no jak to nie pomoże to zostaje płyta główna , tyle na temat ,miłej zabawy :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterB Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Temperatury na GPU i CPU są w normie, GPU 70 stopnii nie przekracza, więc jak na AMD to nieźle... a na CPU 60 stopni nigdy nie przekroczyła, dzisiaj też sprawdzałem - max 58 stopni. Również mam podejrzenie co do MOBO i Windy, ale głównym podejrzanym jest zasilacz, nie wyrabia przy dużym obciążeniu CPU i GPU. edit: te temp oczywiście pod obciążeniem ;) Edytowane 26 Września 2017 przez MasterB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 Najczęściej, w takich przypadkach winny jest zasilacz. A seria VS to budżetowa konstrukcja. Zacząłbym od podmiany zasilacza. Jak nie pomoże to w drugiej kolejności jest mobo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterB Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 Dobrze! Taki właśnie mam zamiar zrobić, zasilacz wymienię jeszcze w tym tygodniu, żeby nie ryzykować poważniejszych szkód... Jeszcze pytanie czy ten się nada https://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-vero-m2-bronze-600-w-spc166-977144/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Ja bym dołożył 2 dychy do S12II-520. Chyba, że zależy ci na modularnym. Edytowane 26 Września 2017 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Przetestuj wcześniej komputer OCCT. Sprawdź wykresy z napięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterB Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 1. Wolę semi-modular, no i zapas energii na ew. wymianę podzespołów. 2. Włączyłem to OCCT -> "Power Suply" nic tutaj nie zmieniałem -> włączyłem tego benchmarka i po ok. 10s komputer się wyłączył i reset... tak samo jak podczas grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 Przetestuj jeszcze RAM na wszelki wypadek memtestem, chociażby tym wbudowanym w windows, i sprawdź napiecia i temperatury z OCCT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdebik Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 Sam najpierw odpialbym wszystkie kable oraz zamontowal na nowo grafe i pamiec, moze gdzies cos nie laczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasterB Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Jak zaczęło się to dziać to odpinałem kable, grafe i wypinałem ramy, ale potem dalej to samo się działo. Udało mi się zrobić testy w OCCT, lecz test "Power Supply" odpada... Zauważyłem że linia +12V pod obciążeniem strasznie słabnie. Dodam także, że nie wiem dlaczego karta graf. zbija częstotliwości zegarów... do 300/150. a no i jeszcze teraz to... super, zostawiłem komputer żeby mi się gra ściągała i patrzę że komputer się zresetował. udało mi się jakimś cudem, włączyć test karty i działa poprawnie... niepokoi mnie tylko linijka z "Memory usage" czy tam nie powinno być ok. 2000 mb? Ram działa poprawnie. Zakładka "Power Supply" bez karty graf. działa, ale jak z powrotem ją włożyłem i spróbowałem odpalić to komputer się zresetował. Edytowane 30 Września 2017 przez MasterB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...