krazimierz Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć, mam dwa problemy z pamięciami wymienionymi w temacie. Procek to 4690k, płyta to Gigabyte Z97X Gaming 5. Po pierwsze, w trybie dual channel działają tylko w gniazdach nr 3 i 4 płyty głównej, po włożeniu którejś z nich do gniazda nr 1 komputer nie wstaje, także dualchannel w gniazdach 1 i 2 odpada. Myślałem z początku, że może coś jest walnięte, jednak sprawdziłem inne moduly (GoodRam Play) i działają w tych gniazdach na luzie. Jeszcze kilka dni temu, pamięci spokojnie latały na 2133 MHz po załadowaniu profilu XMP (1.65V, 9-11-10-28), mam nawet zapisany działający profil w BIOS. Dziś na 2133 działa już tylko pojedynczy moduł w gnieździe nr 4 (obojętnie który, oby w tym slocie). Próbowałem obu profili XMP, jak również manualnego ustawiania napięcia i timingów, nic nie działa, jesli chcę używać ramu w obu gniazdach. Próbowałem napięć na RAM od 1.6 do 1.7, system cały czas nie wstaje (nie przechodzi POST, płyta wypikuje błąd i uruchamia się ponownie). Od czasu ostatniego potwierdzonego działania na profilu XMP wyjmowałem procka kilka razy, czy jest możliwe, że włożyłem go jakoś tak niefartownie, że w tym felernym slocie nr 3 pamięć śmiga tylko na 1600 MHz? Edytowane 10 Grudnia 2017 przez krazimierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krazimierz Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Do zamknięcia. Problem tkwił w paprochu na pinach socketu procka. Piny są nachylone, widać go było tylko pod pewnym kątem. Po pozbyciu się, śmigają nawet na 2200 MHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...