Jump to content
krazimierz

G.Skill RipjawsX DDR3 2133 2x4GB - problem z XMP i slotami na płycie

Recommended Posts

Cześć, mam dwa problemy z pamięciami wymienionymi w temacie. Procek to 4690k, płyta to Gigabyte Z97X Gaming 5.

 

Po pierwsze, w trybie dual channel działają tylko w gniazdach nr 3 i 4 płyty głównej, po włożeniu którejś z nich do gniazda nr 1 komputer nie wstaje, także dualchannel w gniazdach 1 i 2 odpada. Myślałem z początku, że może coś jest walnięte, jednak sprawdziłem inne moduly (GoodRam Play) i działają w tych gniazdach na luzie.

 

Jeszcze kilka dni temu, pamięci spokojnie latały na 2133 MHz po załadowaniu profilu XMP (1.65V, 9-11-10-28), mam nawet zapisany działający profil w BIOS. Dziś na 2133 działa już tylko pojedynczy moduł w gnieździe nr 4 (obojętnie który, oby w tym slocie). Próbowałem obu profili XMP, jak również manualnego ustawiania napięcia i timingów, nic nie działa, jesli chcę używać ramu w obu gniazdach.

 

Próbowałem napięć na RAM od 1.6 do 1.7, system cały czas nie wstaje (nie przechodzi POST, płyta wypikuje błąd i uruchamia się ponownie). Od czasu ostatniego potwierdzonego działania na profilu XMP wyjmowałem procka kilka razy, czy jest możliwe, że włożyłem go jakoś tak niefartownie, że w tym felernym slocie nr 3 pamięć śmiga tylko na 1600 MHz?

Edited by krazimierz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...