falcoon84 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 Witam Jako że mój WD Black 1TB dogorywa stanąłem przed problemem zakupu dysku na magazyn danych najlepiej 2TB. I tu mam problem bo myślałem nad WD Blue 2TB tylko że wszystkie występują z prędkością 5400rpm. Drugą opcją byłby WD Black 2TB albo HGST 2TB Ultrastar 7K2 ale cena jest w tym momencie prawie dwukrotnie wyższa od serii Blue. Zastanawiam się czy warto przepłacać skoro dysk ma służyć jako magazyn. Możecie polecić coś sensownego? Pozdrawiam Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 Patrząc na rankingi bezawaryjności to: https://www.sferis.pl/dysk-hdd-2tb-hgst-hitachi-ultrastar-7k2-hus722t2tala604-35-sata-iii-128-mb-p474814 ( niestety ok. 200 zł droższy od WD blue ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Relatywnie tani magazyn to WD Red. W dodatku jeden z najcichszych ever. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) A jak ma się seria Red do do Black? I co się porobiło że większość HDD ma prędkość 5400rpm, kiedyś standardem było 7200rpm Edytowane 13 Grudnia 2017 przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 WD zmieniło oznaczenia dysków : Greeny przeszły na Blue I teraz trzeba dokładnie patrzeć co się kupuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 A jak ma się seria Red do do Black? I co się porobiło że większość HDD ma prędkość 5400rpm, kiedyś standardem było 7200rpm Red to magazyn i NAS, Black to szybki systemowy HDD. Jako magazyn Black nie ma sensu, głośny. Z kolei WD Red na system bez sensu, wyraźnie wolniejszy, no i sprzętowo i programowo zoptymalizowany nie do tych zadań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, myślę że pójdę w kierunku serii RED. Zastanawiam się tylko czy warto dopłacać do serii PRO? Edytowane 14 Grudnia 2017 przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...