CriispyHere Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć, nie siedzę już w częściach od paru lat i nie jestem na bieżąco odkąd przestałem kupować CD-Action :) Sprawa wygląda tak, że w styczniu będę miał budżet dwóch tysięcy złotych na komputer. Rozbudować obecnego nie ma sensu bo muszę zmienić socket na nowszy. Mam w domu kilka części, które można wykluczyć z tego budżetu: RAM DDR3 8GB Kingstona, SSD 128GB, HDD 1TB Po rankingach i YouTubach widzę, że popularnym procesorem w zestawach do 2000 złotych jest G4560. Odczuję dużą różnicę pomiędzy G4560 a i5 6400? Pytam ponieważ mam możliwość kupna kilkumiesięcznej używki tej i5-ki być może w okazyjnej cenie coś między 400-500zl. Drugim ważnym pytaniem dla mnie jest jaką polecicie mi dobrą płytę główną i na co w sumie patrzeć oprócz socketu i obsługi RAMów. Kompletnie nie mam pojęcia jakiej karty graficznej potrzebuję, od razu mówię, że nie zależy mi na odpalaniu gier w najwyższej możliwej grafice aczkolwiek chciałbym pograć w FullHD. Wierzcie mi, że jak przesiadam się z platformy na DDR2 to naprawdę fajerwerków nie potrzebuję by być szczęśliwym. Wystarczy mi, że gry będą się odpalać :D Mam możliwość nabycia bodajże GTX 730 za 200zł ale jestem świadomy, że za chwilę będę musiał ją wymieniać. Jeśli nie 730 to która karta będzie dobrym wyborem? 1050? No i jakie koszta. W grę wchodzi jeszcze nowy zasilacz no i prawdopodobnie obudowa bo obecna jest dla mnie za ciasna. Komputer będzie służył raczej do grania w Warface ale zamierzam też pograć w nowsze produkcje, być może coś ponagrywać. Kto wie. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez CriispyHere Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) DDR3 raczej trzeba sprzedać , chyba , że wejdziemy w używki... https://imgur.com/a/4blgK 2105,- Ryży i GTX1050Ti 8GB ram www.esc.pl Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriispyHere Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 Właśnie myślę, żeby złożyć coś mocniejszego z używek niż kupić gotowca. Wydaje mi się, że nie potrzebuję DDR4. Mam w szufladzie najszybsze DDR3ki 8 lub więcej GB. także jakaś część budżetu zostaje w kieszeni. Dzięki za sugestię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) do 2k ciężko będzie o sporo lepszego używanego PC , nie wspominając o "wyeksploatowaniu" elektroniki po latach ... https://www.olx.pl/oferta/i7-4770k-z97x-gaming-3-16-gb-ram-ddr3-bequiet-CID99-IDpCULw.html#9e285731ab --- nic lepszego na szybko nie widzę ;p Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriispyHere Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 Pracuje w outlecie elektroniki. Z używanym sprzętem mam styczność na co dzień dlatego też się tego nie boję. W ryzena z kolei nie chcę wchodzić bo lubię intela, nie znam, nie testowałem ale nie chcę się też zawieść. Niesmak do AMD mam od zawsze, każdy podzespół tej firmy w moim wypadku był po prostu do [gluteus maximus]. Zastanawiam się w tej chwili nad procesorem biorąc pod uwagę opinie z innych for i mam taki wybór: G4560/G4600/i5-2400/i5-6400 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 wolałbym to co podałem powyżej i7 to jednak i7. Z w/w 6400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriispyHere Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 10 minut temu, Phill76 napisał: wolałbym to co podałem powyżej i7 to jednak i7. Z w/w 6400. A wybacz, nie zauważyłem. Faktycznie fajny zestaw i ile kasy w kieszeni. Nie wiem czy jeszcze będzie oferta dostępna bo do PL wracam dopiero za dwa tygodnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...