Skocz do zawartości
Collenrolen22

Computer do gier 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Będzie to mój pierwszy porządny desktop , chciałbym aby mój komputer wspierał G Sync I posiadał taki monitor.  Za 12k chciałbym mieć cały  zestaw (skrzynka monitor klawiatura mysz I headset).Słyszałem o inflacji Bitcoina więc może podpowie ktoś gdzie znaleźć karty graficzne po ludzkich cenach.Zalezy mi też na dużej ilości miejsca I duzej mocy PSU  że względu na to że chce dokupić sobie 3 bądź 4 kwartale 2018  kartę z serii "Volta(następna generacji Nvidia )

Że względu na ogromne koszty tego przedsięwzięcia chciałbym wziąć to na raty się może podpowie ktoś gdzie najlepiej można to wziąć.

Z góry dziękuję 

Edytowane przez Collenrolen22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej o podstawowych założeniach, czyli.

Do grania znaczy Intel. Ale bardziej wchodzisz w CPU czyli x99/x299, czy GPU, wtedy i7 Coffe lake. Bo na X299 + CPU 8/16+top GPU to nie starczy to co zostanie po zakupie monitora z G sync i reszty.

1) ten monitor ile cali?

2) Ile RAM?

3) jakie dyski SSD M.2, SSD SATA, HDD, jakie pojemności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, nie jestem ekspertem od IT , więc powiem to co wiem.

1.Całe życie używałem Intela , ich procesory moim zdaniem są lepsze ponieważ mają mocniejsze pojedyncze rdzenie (z tego co mi kolega mówił gry używają mniej rdzeni.

2.16 gb?Tak myślę

3.Z tego co wiem to może NVME PCIE bądź coś w tym stylu ponieważ są najszybsze (wolę mały szybki dysk ssd dla Windowsa żeby go  przyspieszyć)

4.Monitor jest tak naprawdę bez znaczenia dla mnie (fajnie by było mieć 1440p 144hz g Sync ale myślę że przeżyje bez g sync)

Nie jestem ekspertem ale tak mniej więcej czytałem. Co do GPU  vs Cpu  wolałbym mieć wyrównane .Co do punktu 2 nie wiem czy na pewno 16 ale tak mi się wydaje  

Edytowane przez Collenrolen22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier oczywiście, że intel.

Z tym budżetem, to radzę intel i7-8700K do tego jeśli bez max podkręcania to np. MSI Z370 SLI Plus, jeśli planujesz podkręcać mocno to np. Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7. Jeśli chodzi o grafikę, to piszesz, że chcesz zmieniać niedługo. Ja bym na twoim miejscu kupił GeForce GTX 1080 Ti i czekał na następce Volty. Do płyt na Z370 i tak już nie włożysz mocniejszego CPU.

Jeśli chodzi o dysk M.2, to do użytku domowego bierz Samsung 960evo, jeśli chodzi o pojemność, to gry też fajnie trzymać na SSD, zatem musisz się zastanowić, ile na raz gier chcesz trzymać.

RAM to 2x8GB minimum, na razie starczy. DDR4-3000.

Popatrz sobie na poradnik na purePC.

Co miesiąc publikują zestawy.

Tu masz coś w swoim budżecie, tylko nad dyskami bym się zastanowił. No i trzeba doliczyć system do tej ceny.

https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2018?page=0,16

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi