Markus1 Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Witam Chciałbym zapytać o jedną rzecz. Jeśli posiadam płytę główną i Ram do niej, który to znajduje się na liście QVL do tej płyty, to mam gwarancję działania tego ramu na profilu XMP? Czy zgodność zależy jeszcze od sztuki procka, platformy czy od jeszcze innych czynników? Edytowane 5 Lutego 2018 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Owidiusz Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2018 Niestety nie. W moim przypadku ram jest zgodny z listą płyty (asrock taichi z370 + i5 8600k), ale użycie profilu xmp 2.0 sprawia, że komputer nie może się zbootować i po 3 próbach resetuje uefi. Najwyższe taktowanie osiągnąłem (udana próba uruchomienia), to 2933MHz przy cl16 i napięciu 1,4V (g.skill ripjaws v 3000MHz cl15 1,35V). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) Czyli mogę mieć problem? . Zamówiłem i7 8700k, asrocka Professional Gaming i7370 fatality 7 oraz 16 gb wysoko taktowanych pamięci g. Skill tridentz 4133 z listy. Jak przyjdą to się przekonam. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Lutego 2018 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Owidiusz Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2018 Przy tak wysokim taktowaniu szansa na odpalenie z xmp jest jeszcze mniejsza, ale niemówione, że faktycznie nie odpali. Ja spotkałem się z problemem, ale wiele osób odpala tylko kompa z ustawionym na "on" przełącznikiem switch i działa im od razu na taktowaniu producenta. Życzę szczęścia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2018 (edytowane) No więc na razie luzik. Pamięci hulają aż miło patrzeć. Ruszyły bez problemu na profilu XMP. Edytowane 9 Lutego 2018 przez Markus1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...