minemouse Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Drodzy PC-towi mędrcy, mam pytanko. Otóż ostatnio odkopałem Intel Compute Stick-a(Windows 10 32-bit) i jako, że urządzenie to ma porażające 32GB eMMC to nawet aktualizacje bywają problematyczne. Akurat zbywa mi jedna karta 32 GB (jakiś Kingston 90/45 MB/s, jeszcze z czasów GALAXY S4), więc owe pytanko brzmi: Jaki system plików wybrać, standardowy FAT32 czy może lepiej NTFS, czy w ogóle ma to znaczenie i co będzie szybsze? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Zależy jakiej wielkości mają to być pliki , NTFS dużo zyskuje przy operacjach na małych plikach ( szczególnie zapis ) , im większy rozmiar pliku tym gorzej , średniej wielkości pliki są zapisywane nieco wolniej niż przy partycji FAT32 , duże pliki zapisywane są zauważalnie wolniej ( ~10% ) , przy odczycie NTFS jest górą . NTFS najwięcej zyskuje podczas usuwania plików - ponad 2x tyle w stosunku do FAT32 Napisane na podstawie tego testu . Jak będę miał trochę czasu to mogę porobić własne testy na jakimś pendrive lub karcie microSD . NTFS to także mozliwość zapisania większych plików ( > 4 GB ) i stabilność systemu plików - w dawnych czasach ( początki XP ) jak system był na partycji FAT32 to czasami podczas startu włączał się checkdisk ( szczególnie po niespodziewanym wyłączeniu czy restarcie ) , przy NTFS już się to nie zdarzało . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Formatuj NTFS, ale nie masz gwarancji, że w czytniku tego Intel Compute Stick-a uzyskasz te szybkości. To zależy pod co podpięty jest ten czytnik. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...