TwiN Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Czesc. Mam problem z podmontowaniem dyskow. Uzywam Mandrake'a 9. Z tego co mi wiadomo ten sys sam montuje partycje windows. Niestety u mnie sa z tym problemy. Jesli loguje sie na koncie roota to wszytko jest ok, w katalogu mnt mam foldery: c, d, e odpowiadajace partycjom FAT32 pod win. Moge przegladac foldery bez ograniczen, wszytko gra. Niestety problemy zaczynaja sie gdy jestem na swoim koncie, tj. tomek. Gdy wchodze do mnt, mam powyzsze foldery jednak gdy na nie klikne okazuja sie puste :o . Probowalem modyfikowac wpis w fstab odnosnie montowania dyskow na FAT, wpisalem cos takiego: /dev/hda1 /mnt/c vfat defaults 0 0 /dev/hda5 /mnt/d vfat defaults 0 0 /dev/hda6 /mnt/e vfat defaults 0 0 Niestety to nic nie dalo. Pozniej sprobowalem pokabinowac z prawami dostepu. Katalog mnt/c do ktorego mam podmontowana pierwsza partycje udostepnilem z prawem odczytu i zapisu wszystkim uzytkownikom komendą: chmod 755 /mnt/c Niestety to nic nie dalo. Probowalem takze recznie odmontowywac i ponownie montowac dyski, bez skutku :( . Jeszcze jedna informacja. Po wpisaniu komenty df na moim koncie wszystko wyglada ok, tzn: wyswietla sie tabekla w ktorej widze: dev/hda1 "tutaj wpisy odnosnie miejsca ;)" /mnt/c dev/hda5 "jw" /mnt/d dev/hda6 "jw" /mnt/e Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Twin. PS. Przepraszam jesli nie podalem jakis waznych informacji, ale jestem poczatkujacym userem i nie wiem co jeszcze musicie wiedziec. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 /dev/hda1 /mnt/c vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,user,gid=1002,showexec,umask=0002,quiet 0 0 itd. oczywiście możesz pokombinować z parametrami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Niestety, to nie pomaga. Po zastapieniu wpisem ktory podales poprzedniego w fstab ( bo tak to zrozumialem :? ) jedyne co sie zmienilo to pojawienie sie skrotu na pulpicie, po kliknieciu, wewnatrz nadal pustka :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Co ja napisałem o parametrach? Spróbuj umask=0666. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 ja mam tak /dev/hdc2 /mnt/magazyn vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0 i wydaje sie dzialac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 ->> Paranoik, probowalem, bez skutku. Łatwo Ci powiedziec "sproboj innych parametrow", ale ja 2 godziny temu zainstalowalem system i jestem zielony. ;) Wiec prosze o wyrozumialosc. uff...AR->> wprowadzilem taki wpis, niestety nadal to samo. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Dziwne. Ogólnie powinno działać. Remontujesz dyski po zmienieniu wpisów? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Najpierw zrobilem tak. Odmontowalem dyski z poprzednich katalogow: c,d,e. Usunolem katalogi, utworzylem nowe: win_c, win_d, win_e, podmontowalem do nich dyski, zmienilem wpis w fstab na nastepujacy: /dev/hda1 /mnt/win_c vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0 /dev/hda5 /mnt/win_d vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0 /dev/hda6 /mnt/win_e vfat iocharset=iso8859-2,codepage=852,umask=0 0 0 To nie zadzialalo. Pozniej zobaczylem to co napisales jako ostatnie Paranoik, wiec odmontowalem ponownie z tych katalogow i zamontowalem jeszcze raz. (wtedy wpisy byly juz jw. ) Niestety qpa. ;( Juz nie wiem co robie zle... :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 a jakie masz prawa do fstab ? jesli wpisy sa w fstab to uruchchom z twojego konta katalogi poleceniem mount /mnt/win_c i musi dzialac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...