Skocz do zawartości
Asmodeush

MiniKomputery do Centrum Szkoleniowego

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy Forumowicze,

Zostałem postawiony przed dosyć ważnym zadaniem w pracy i mimo dosyć dobrej wiedzy wolę jednak skonsultować to w szerszym gronie.

O co dokładnie chodzi? W mojej firmie prowadzone jest centrum szkoleniowe oczywiście wszystkie szkolenia są realizowane na komputerach, niemniej owe komputery to nic innego jak wyświetlacze zdalnego pulpitu i ew proste aplikacji putty/nmap/winsc kilka konsol do zarządzania(nic super wymagającego). Jako, że przyszedł czas na upgrade środowiska muszę znaleźć jak najtańsze rozwiązanie które oczywiście pokryje nasze jakże skromne wymagania.

Wymagania:

• MiniPC
  • Monitor 24"
  • Klawiatura/mysz bezprzewodowa.

Myszka i Klawiatura nie jest większym problemem wybór mój póki co padł na sprawdzony i dobry zestaw Logitech MK220 (odrzucając cały ten syf Gembirda/Everesta/Tracera - chyba że ktoś jest w stanie polecić coś tańszego i równie dobrego) - koszt ok 90zł

Monitor myślałem o jakimś jednym z tańszych aby tylko miał montaż VESA i wejście HDMI, kolory nie muszą być zajebiste, wielkości ramki też nie są istotne jak i inne super-duper obecnie popularne technologie poprawiające obraz gdyż większość czasu będzie na nich wyświetlany CLI -  koszt ok 450zł

MiniPC... tutaj mam największą zagadkę, sam producent pudła nie jest istotny nie mnie zastanawiam się czy któryś z nowych Celeronów wspierany przez 4GB RAM i SSD 120GB wystarczy ? Czy też jednak lepiej dołożyć do pudełka z jakimś 4/4 Pentakiem i 8GB RAMu. Całość będzie działało najprawdopodobniej pod WIndowsem 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi