quaddmg Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Witam Ostatnio mój zasilacz (Aerocool KCAS 400W 80+ bronze) a mówiąc szczegółowo jego wiatrak zaczął trzeszczeć przy wyższym obciążeniu. Trochę się zaniepokoiłem więc postanowiłem sprawdzić czy trzyma napięcia na liniach 12 5 i 3,3 volt. Jedyny odchył jaki zauważyłem to przy lini 12v gdzie wynik graniczył w okolicy 11,93 V, co mieści się w normie. Jednkaże to trzeszczenie wciąż mnie niepokoi. Moja konfiguracja: GTX 1060 Palit 6GB Dual fan Intel i5-7400 3.0GHz MSI B250M PRO-VDH CRUCIAL BALLISTIX SPORT LT DDR4 16GB 2x8GB 2400MHz Goodram SSD 240GB i Toshiba HDD 1TB SilentumPC CPU Cooler Spartan 3 LT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Wymień mu wentylator na jakiś o obrotach ~1000-1200 [ rpm ]. Do powyższej konfiguracji- powinien wystarczyć. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quaddmg Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 8 minut temu, Phill76 napisał: Wymień mu wentylator na jakiś o obrotach ~1000-1200 [ rpm ]. Do powyższej konfiguracji- powinien wystarczyć. Czy wymiana wentylatora jest dość trudna czy raczej bardzo prosta sprawa? I jaki byś mi polecał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 Wymiana wentylatora nie jest trudna a raczej upierdliwa.Zalecam filmowanie procesu demontażu starego wiatraka to będziesz wiedział jak go zamontować nazad. Wentylator od SPC jakiś weź?Albo Fander Roxo?Tanie i dobre.Albo od ABB Coling.Taki z ramką identyczną do tego z zasilacza czyli standardową..Widać to będzie zresztą i nie sposób się pomylić.Pilnuj tylko obroty takiego wentylatora.Szukasz takiego z 800 lub 1000 obrotów.Bywają takie z 600 obr które będą za słabe.Bywają 1600.Te z kolei za mocne i głośne oczywiście.Powodzenia :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Wymień mu wentylator. Do powyższej konfiguracji- powinien wystarczyć. Np. wstaw taki : http://allegro.pl/wentylator-silentiumpc-zephyr-120-120mm-13-6db-hit-i6667368533.html Najprościej > Rozkręć zasilacz i nie wyciągaj wtyczki z płyty zasilacza tylko utnij kabelek od starego wentyla i dolutuj 2 kabelki ( czerwony i czarny ) od nowego ( zgodnie z kolorami ) żółty- jeśli jest- to go wytnij i zaizoluj. Zaizoluj połączenia lutowane ( najlepiej "termokurczką" , taśma izolacyjna też spokojnie wystarczy ) i ew. przypnij "trytytką" wydłużony kabelek by nie wszedł w śmigło nowego wentyla ! Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...