Skocz do zawartości
radi86

zestaw uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przymierzam się do złożenia sobie zestawu komputerowego do zastosowań ogólnych z małą ilością grania i nauki programowania. Pieniądze jakimi dysponuje na tą chwilę to jakieś 2000zl +/- 200zl. Chciał bym złożyć zestaw który w przeciągu następnych 2 lat będę w stanie dość mocno rozbudować.

Myślałem nad zestawem: MSI x470 camping pro, 16gb ram 3600mhz i ryzen 2200g bądź 2400g. W ciągu 2 lat dorzucenie karty graficznej i wymiana na jakiegoś Ryśka 2700/x badz cos podobnego.

W obozie niebieskich ewentualnie jakąś płytkę z370 do tego pentium 5400 Gold i 16gb ram 2666mhz oraz jakaś karta gtx1050ti powinna się zmieścić w cenie. I tak jak w zestawie AMD zmiana procka  na jakieś i7 i karty jak już będzie za słaba.

Która konfiguracja jest bardziej przyszłościowa waszym zdaniem?

Ps Chciał bym porządną płytę żeby nie mieć problemów z kompatybilnością nowych procesorów oraz ich podkręcaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta siedziała w Lenovo y50-70 byłem zadowolony. Chciał bym kupić coś co będzie miało rację bytu jak najdłużej ale nie mam w tym momencie kasy na kompa z topowymi podzespołami. Myślałem bardziej nad kupnem przyzwoitej płyty głównej i słabszego procka oraz karty a jak fundusze wrócą do normy to wymienic na coś lepszego. Tylko jak będzie wyglądała kwestia kompatybilności na przykład takiej 9 gen Intela? Dlatego też pod uwagę biorę apu amd bo procesor w nim zawarty nie jest zly i mógł by chwilę posłużyć, a i karta nie jest tragiczna. Wsparcie dla am4 też podobno do 2020 jest więc kolejna gen się zalapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z-ka powinna mieć lepsza kompatybilność gdzieś czytałem że 9gen na niej jeszcze powinna śmigać. Czy to prawda nie wiem ale w planach mam tego Pentiumka zmienić na i5 8600k bądź i7 8700k jak 9gen nie będzie kompatybilna. Dumam też czy warto dołożyć do takiego gtx1070 czy nie ma co szaleć do fullhd i ewentualnie zmienić jak wyjdą kolejne generacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę od zasilacza. To jakiś antyk. 3 linie 12V.  Może by i wystarczył do apu ale bez opcji rozbudowy. Jak dla mnie do wymiany.

2400g na płycie x470? Jakie to ma mieć profity względem połowę tańszego b350?

A połączenie rx580 z pentiumem to chyba strzał w kolano...

Przeczytaj sobie proponowane zestawy na lipiec i zdecyduj się czy zestaw ma zawierać gpu czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że zasilacz jest stary bo ma z 6 lat minimum ale jeśli by starczyl na początek to po co wydawać kasę.

X470 przyda się do zmiany apu na jakiegoś Ryśka 3gen, wydawało mi sie że płyta jest najważniejsza i wybranie droższej pozwoli na późniejsze bezproblemowe zmiany procka i oc

Zestaw jak najbardziej miał by zawierać przyzwoite CPU jak i GPU ale niestety teraz nie mogę wydać tych min 4tys z zestawów proponowanych. Chciałem złożyć zestaw który po nowym roku mógł bym rozbudować o GPU bądź CPU w zależności od zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200-250 zł na nowe psu to chyba nie majątek i masz zasilacz z mocną jedną linią 12v co chyba ważne jeśli się zdecydujesz na wersję z gpu.

Rysiek 3gen wyjdzie może za rok (a może później), przy okazji pojawi się pewnie nowszy chipset x570/b550(?). Wtedy jeśli będziesz miał potrzebę zmieniasz proca z płytą. Na dziś do ryzena apu bym brał coś z b350. Do oc się nadaje ale nie oczekuj od amd przyrostów rzędu 30% niezależnie od chipsetu. Za zaoszczędzoną tak kasę zasilacz.

Na obecną chwilę ja bym wybrał wersję bez gpu od amd. Proc może nie powala wydajnością ale igpu jest mniej więcej na poziomie gt1030. Nowe karty od nvidii już za rogiem, może seria 10x0 zejdzie z ceną zwłaszcza jak się pojawią 1160/1150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zestaw z 2400g ale zmiana płyty na b350 i trochę poczekać na gtx 11xx? A jaka płyta b350 była by najlepsza? I jaki psu żeby był zapas na nowego proca i kartę? Ram może zostać?

Czy coś takiego było by ok? Zasilacz chyba z zapasem na ewentualne zmiany procka i dołożenie karty, a jak ta płyta? https://www.x-kom.pl/lista/lof8s9ney

Edytowane przez radi86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2400g lub 2200g (kwestia do czego będziesz używał kompa i czy te 200 zł jest tego warte). Płytę i ram wybierz z polecanych zestawów. Psu coś w przedziale 500-600w w zupełności wystarczy. Najlepiej z certyfikatem silver/gold.

A z gpu poczekaj na gtx11xx. Może coś sensownego pokażą a może seria 10x0 potanieje. Fajnie jakby jeszcze czerwoni z czymś wyskoczyli ale pewnie marne szanse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zestawu za 5400zl z ryzen 7 1700 polecana jest plyta: ASUS Prime X370-PRO 669 zł

A oczko niżej jest zestaw za 4600zl z ryzenem 5 1600 i MSI B350 Tomahawk  359 zł

I co tu wybrać myśląc o zmianie apu na przynajmniej ryzen 7 2700?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapas mocy zawsze się przyda ;-)

Po upgrade karty i proca nie planuje szybko nic kupować więc im mocniej tym lepiej. Założenie przy apu mam takie: karta pokroju 1070/80 bądź seria 11 po nowym roku i potem procek odpowiednio mocny aby to ogarnąć na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniekąd Cię rozumiem ale... Jeśli nie masz na obecną chwilę zastosowań "półprofesjonalnych" wykorzystujących wielowątkowość to posiadanie więcej niż 6 rdzeni jest przerostem formy nad treścią. A za przykładowe 2-3 lata jak już będziesz miał czym wykorzystać 8/16 rdzeni to taki r7 2700 pewnie będzie trochę kulał.

Imo lepiej kupować sprzęt wg obecych potrzeb. Nigdy nie wiadomo czego będziesz potrzebował za rok czy dwa a tym bardziej jak dzisiejszy sprzęt będzie się sprawdzał względem ówczesnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi