Wyku Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 Na wstępie witam wszystkich użytkowników forum Posiadam stary laptop Sony Vaio VGN-NW242F. Chciałem wymienić w nim stary już HDD na SDD i oddać rodzicom do przeglądania internetów. SSD to kupiona na jakiejś promocji ADATA SP600. Problemy pojawiły się już przy instalowaniu nowego Widnowsa. Przy bootowaniu z dvd windows chciał sterowaniki do napędu dvd których oczywiście nie mam więc postanowiłem bootować z pendrive. Ku mojemu zdziwieniu znalałem możliwość bootowania z pendrive w biosie. Przy probubie zainstalowania windowsa, gdzieś pod końcem instalacja się zatrzymywała. Laptop reagował jakby nie było tam widnowsa.Uznałem że sprzęt ma jakieś problemy z pendrive. Chciałem pójść na skróty, podpiąłem SDD do blaszaka bez przeszkód zainstalowałem z tego samego pendrive widnowsa 10 już z aktualizacjami itp. Podłączyłem SDD do laptopa i nawet wszystko działało jak trzeba, instalowałem potrzebne programy, tylko gdy wyłączyłem lapka i następnego dnia już nie mogłem poprawnie odpalić systemu. Wyskakiwał mi albo bluescreen albo odzyskiwanie systemu, czasem jeszcze jakieś inne problemy. Czy jest to spwodowane brakiem kompatybilności? Aktualizowałem BIOS i wszystkie sterowniki jakie znalazłem na stronie producenta. Czy może gdzieś popełniam błąd? Czy jest jakiś spsób by to naprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) A wcześniej (na HDD) instalowałeś na nim Win10? Może zostań przy siódemce jeżeli to ma być sprzęt tylko do WWW. Ewentualnie 7 i aktualizacja do 10. Edytowane 3 Września 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyku Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 Na HDD mam upgrade'owaną 10 i dodam że cały czas działa normalnie na HDD tylko odpala się kilka minut a czas reakcji jest zabójczy. Przez tą chwilę którą działał na SDD był wystarczająco responsywny do WWW. SSD tesowałem, skanowałem na drugim lapku i blaszaku, działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 A próbowałeś po prostu sklonować partycje z HDD na SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyku Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 Chyba nie da rady sklonować ponad 300GB na 120GB a poza tym chciałbym czysty szybki windows, bez śmieci po upgrade itp. I tak dziękuje za podpowiedzi. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2018 (edytowane) Wszystko "da rade". ;) Sprawdź, czy dasz radę z dvd zainstalować siódemkę na ten SSD w laptopie. Aha i napis, jeszcze jakie masz w BIOS ustawienia dot. dysku i jakie mają wartości. Edytowane 4 Września 2018 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyku Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Niestety skucha, dzieje się tak samo jak na 10, i z płyty i z pendrive, czasem nawet nie chce dzielić dysku na partycje, ewidentnie mi to wygląda na brak kompatybilności, nie wiem czy można coś z tym zrobić R1120Y4 - bios Bios jak to w starym laptopie, bardzo ubogi w ustawienia więc mam co najwyżej external boot network boot i kolejność bootowania Edytowane 5 Września 2018 przez Wyku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2018 Dziwne jest to, że ten dysk jest widoczny w BIOS i raz działa, raz nie. Raz odpali a raz BSOD. A właśnie, co tam na tym niebieskim ekranie wypluło za komunikat? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyku Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2018 Niestety, nie starczyło mi cierpliwości, zainstalowałem Linuxa i wszystko działa bez najmniejszego problemu. Dzięki za dobre chęci i pomoc. :> A co do BSOD to Critical Process Died, czasem jakiś inny zdjęcia błędów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...