Skocz do zawartości
Tweester

Wymiana chłodzenia w obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od dłuższego czasu przymierzam się do gruntownej wymiany wentylatorów w mojej obudowie. 

Obudowa to PHANTEKS ENTHOO PRO i mam zamontowane:
Front: 2 x Alpenfohn Wing Boost 2 Plus PWM 140mm
Tył: 1 x Alpenfohn Wing Boost 2 Plus PWM 140mm
Góra: Corsair H110i GT (2x oryginały) + 1 x Alpenfohn Wing Boost 2 Plus PWM 140mm 

Na pewno w tej chwili chce wymienić wentylatory na AiO. Są w miarę wydajne jednak bardzo głośne pod większym obciążeniem. Niestety nie mam pojęcia na jakie wymienić. Zależy mi na wydajności jak i na ciszy. Myślę, że chce tutaj wyłożyć do 100 zł za sztukę. 

Kolejną sprawą są wentylatory w obudowie. Czy warto je wymieniać i na jakie? Tutaj myślałem nad beQuiet Silient Wings 3 140mm PWM, jednak nie wiem czy może jest coś innego? SW3 nie są dość tanie, ale podobno bardzo wydajne. Jakaś może alternatywa? Gdzieś w domu powinienem mieć jeszcze 2 sztuki NF-P12. Może je wykorzystać?

Pozdrawiam,
Tweester 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz obroty przy maksymalnym obciążeniu. Jeśli w wentylatorach nic nie pstryka, ani nie stuka to wymiana da różnicę bliską zeru i będzie wynikać z:
-Mniejszej prędkości wentylatora
-Mniejszej wydajności wentylatora(nawet jeśli RPM będzie takie samo to wentylator może tłoczyć znacznie mniejsze ilości powietrza->szum będzie mniejszy tak samo jak przy mniejszym RPM)
Zmniejszenie RPM w obecnych wentylatorach da identyczny efekt co ich wymiana, czyli +1-5 stopni i znacząco cichsza praca.

Jedyne co realnie może się zmienić po wymianie wentylatora (na taki o identycznej wydajności) to barwa dźwięku, więc jeśli barwa dźwięku ci się nie podoba to tylko wtedy ma to sens.

Ja osobiście używam TY-147A i TY-127 na 400-700RPM. Barwę mają przyjemną i nie wydają żadnych dodatkowych dźwięków oprócz szumu powietrza (z bliska może się zdarzyć, że słychać jakby dźwięk podobny do sypania ziaren piasku, ale tylko z bliska).

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi