Tweester Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2018 Witajcie, Od dłuższego czasu przymierzam się do gruntownej wymiany wentylatorów w mojej obudowie. Obudowa to PHANTEKS ENTHOO PRO i mam zamontowane: Front: 2 x Alpenfohn Wing Boost 2 Plus PWM 140mm Tył: 1 x Alpenfohn Wing Boost 2 Plus PWM 140mm Góra: Corsair H110i GT (2x oryginały) + 1 x Alpenfohn Wing Boost 2 Plus PWM 140mm Na pewno w tej chwili chce wymienić wentylatory na AiO. Są w miarę wydajne jednak bardzo głośne pod większym obciążeniem. Niestety nie mam pojęcia na jakie wymienić. Zależy mi na wydajności jak i na ciszy. Myślę, że chce tutaj wyłożyć do 100 zł za sztukę. Kolejną sprawą są wentylatory w obudowie. Czy warto je wymieniać i na jakie? Tutaj myślałem nad beQuiet Silient Wings 3 140mm PWM, jednak nie wiem czy może jest coś innego? SW3 nie są dość tanie, ale podobno bardzo wydajne. Jakaś może alternatywa? Gdzieś w domu powinienem mieć jeszcze 2 sztuki NF-P12. Może je wykorzystać? Pozdrawiam, Tweester Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Zmniejsz obroty przy maksymalnym obciążeniu. Jeśli w wentylatorach nic nie pstryka, ani nie stuka to wymiana da różnicę bliską zeru i będzie wynikać z: -Mniejszej prędkości wentylatora -Mniejszej wydajności wentylatora(nawet jeśli RPM będzie takie samo to wentylator może tłoczyć znacznie mniejsze ilości powietrza->szum będzie mniejszy tak samo jak przy mniejszym RPM) Zmniejszenie RPM w obecnych wentylatorach da identyczny efekt co ich wymiana, czyli +1-5 stopni i znacząco cichsza praca. Jedyne co realnie może się zmienić po wymianie wentylatora (na taki o identycznej wydajności) to barwa dźwięku, więc jeśli barwa dźwięku ci się nie podoba to tylko wtedy ma to sens. Ja osobiście używam TY-147A i TY-127 na 400-700RPM. Barwę mają przyjemną i nie wydają żadnych dodatkowych dźwięków oprócz szumu powietrza (z bliska może się zdarzyć, że słychać jakby dźwięk podobny do sypania ziaren piasku, ale tylko z bliska). Edytowane 23 Listopada 2018 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...