peseq Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2018 Witam. Posiadam już bardzo stary laptop, który o dziwo działa:) Jednak chciałbym go odswiezyc.Pytanie do ekspertów.Aktualnie:i3 2310m 2.10 GHz Socket to G2/ 988 - tyle wyczytałem z gniazda4GB DDR3 1333MhzHDD jakiś WD 500GB. Laptop działa ok, nie ma tragedii, radzi sobie nawet z treściami 4k:D Chciałbym zmienić procesor na maksymalny do tej płyty, tj maksymalnie wydajny.Czy będzie działać np ten?i5 3230malbo chociaż teni3 3120m.Wiem, że pytanie może wydawać się głupie, ale dawno wypadłem z obiegu, może ktoś po prostu to wie. Szukałem na internecie, ale jasnej odpowiedzi nie otrzymałem. Kupiłem już nowy SSD Crucial MX500 500GB do tego pamięci 2x4GB DDR3L 1600Mhz - tutaj później zobaczyłem, że są niskonapięciowe 1.35V, czy będą działać? Dziękuję z góry za odpowiedzi, mam nadzieję, że po delikatnym tuningu poczuje choć troszkę świeżości.Aha, laptop działa pod systemem Win10 Pro.Czy po instalacji na nowo z pendrive utworzonego na stronie MS sam się aktywuje, czy będę musiał użyć klucza, którego niestety nie mam (wydrapalem kiedyś naklejkę, bo się odrywała i denerwowała), bo system był w wersji OEM 8.1 i kiedyś mi się do 10 aktualizował.Jeszcze raz dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź/pomoc.Pozdrawiam Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2018 Podaj dokładny model laptopa. Podaj dokładny model pamięci które kupiłeś. Myślę, że skoro działa i jak piszesz, daje radę, to poprzestań na razie na SSD i dołożeniu RAMu. Zobacz czy to cię urządzi. Wymiana CPU może nie przynieść jakichś wielkich skoków wydajności, a może sprawić pewne problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2018 Podaj dokładny model laptopa. Podaj dokładny model pamięci które kupiłeś. Myślę, że skoro działa i jak piszesz, daje radę, to poprzestań na razie na SSD i dołożeniu RAMu. Zobacz czy to cię urządzi. Wymiana CPU może nie przynieść jakichś wielkich skoków wydajności, a może sprawić pewne problemy. Ogólnie ten laptop to składak. Płyta główna MotherboardModelType2 - Board Vendor Name1 Type2 - Board Product Name1SocketSocket 988B rPGANorth BridgeIntel Sandy Bridge rev 09South BridgeIntel HM76 rev 04BIOSInsyde Corp. 6.80 (10/01/2013) Pamięci kupiłem takieUniwersalna pamięć Samsung 4GB DDR3 SO-DIMM 12800LPRODUCENT: SamsungSTANDARD: 12800 PC3L (1600Mhz)PAMIĘCI NISKONAPIĘCIOWE(DO LAPTOPÓW Z PROCESORAMI II gen . lub nowszych)POJEMNOŚĆ: 4GB DDR3 W JEDNEJ KOŚCIDEDYKOWANA DO LAPTOPÓW: hp/DELL/Lenovo/ACER/fujitsu/Samsung/ASUSWERSJA: OEM O jakich problemach piszesz przy wymianie CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenti Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2018 sekcji zasilania i układ chłodzenia tu może być różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2018 sekcji zasilania i układ chłodzenia tu może być różnica.Na stronie Intela patrzylem, że te procesory mają te same TPD 35W, ogólnie wszystko jest to samo. Proces litografii różni. No i właśnie na ten, co chce zmienić jest generacji 3 22nm. Obecnie siedzi 2 generacji 32nm.Moje pytanie, czy po prostu będą działać na tej płycie. Teoretycznie w slot wejdą. Poczytałem i te procki nawet mają te samo napięcie działania.Bardziej mi chodzi czy płyta obsłuży generację 3.Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...