Defir Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2019 Witam, Chciałem upgradować swojego 4.5-letniego peceta. Myślałem żeby w pierwszej kolejności kupić nową grafikę. Zastanawiałem się nad RTX 2060 więc pytanie do was czy ma to sens czy lepiej jakąś inną kartę w podobnej kwocie? I jeśli 2060 to którego producenta najlepiej? I kolejne pytanie - co w moim komputerze należy wymienić w dalszej kolejności (i czy grafika to dobry pierwszy krok)? Mój sprzęt: CPU: Intel Core i5 3470 3.2GHz Grafika: Radeon HD 7950 3GB Płyta główna ASUS P8B75-M LX RAM: 2x GoodRam 8GB DDR3 1333MHz Dysk 1: Crucial SSD 256GB Dysk 2: Seagate HDD 1TB Zasilacz: XFX 550W Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Powiem tak procek wciaż dobry, ale nisko taktowany, bo 3.6 w trybie turbo to trochę mało na mocne GPU. RTX 2060 to troszkę przesada. Ja bym tu myślał nad konkretną wymianą, czyli jakiś 6-8 rdzeniowiec. Można przeanalizować też ofertę AMD jeśli chodzi o procesory, bo ostatnio radzą sobie całkiem dobrze. Zależy też jaki masz budżet. Ja osobiście celował bym w Intela, a jeśli chodzi o kartę graficzna to minimum RTX 2060 właśnie. Ew GTX 1060. Ale tu już można by pomyśleć nad czymś słabszym od GTX 1060 i pozostaniu na obecnej platformie. Więc wymiana musi być konkretna. Minimum i5 9600K.Czyli 6 rdzeni + jakaś średnia płyta Z390 od ASRock'a np. RAM tu by się przydało 16 GB 3000mhz minimum lub wyżej. RAM ma dość znaczący wpływ na wydajność w niektórych grach. Zależnie od gry więcej lub mniej, ale czasem przyrost jest odczuwalny i to wyraźnie. Zasilacz 650W będzie w sam raz. Nie za dużo nie za mało. Masz poradnik i można coś złożyć samemu: https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_luty_2019 Edytowane 8 Lutego 2019 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defir Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Przed chwilą, FxJ napisał: Gigabyte GeForce RTX 2060 GAMING OC 6GB GDDR6 - 1759zł Rozumiem że Procesor+płyta+RAM będziesz dopiero za kilka miesięcy wymieniać (po premierze Ryzenów 3000) ? Tak, taki miałem plan. Ewentualnie zastanawiam się czy nie byłoby warto dołożyć 200zł i kupić gtx 1070ti Coś takiego: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1070-ti-gaming-8gb-gddr5-256-bit-dvi-d-hdmi-3xdp-box-gv-n107tgaming-8gd-978786/?utm_source=smda_conv&utm_medium=Convertiser&utm_campaign=IN_Convertiser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defir Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 A jak z VRAMem w kontekście czasu? Bo na ten moment rzeczywiście rtx 2060 wyprzedza 1070ti, ale czy z czasem te 2GB mniej nie zrobią różnicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defir Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Ok, w takim razie mam jasność co i jak. Wielkie dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...