Firedash Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2019 Witam, przeglądałem ostatnio laptopty, bo zastanawiam się od dłuższego czasu nad jakąś mobilną maszyną do programowania. Potrzebne mi jest jedynie coś co ma i5 z 4 rdzeniami, 16 GB RAM i samym SSD i takie laptopy zaczynają się już od 3-3,5k zł i to nawet z jakąś namiastką grafiki, żeby pograć w wolnych chwilach w jakieś starsze gierki. Niby specyfikacja super jak na moje potrzeby, ale mnie też interesuje bardzo chłodzenie, bo nawet nie chodzi o samą wydajność, co o kulturę pracy. Na razie zastanawiam się nad mniej więcej czymś takim: https://www.x-kom.pl/p/480922-notebook-laptop-156-dell-vostro-3580-i5-8265u-16gb-256ssd-win10pro-fhd-r520.html Może ktoś poleci jakiś inny model, który nie jest gamingowym klocem, ale w miarę dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła? Może warto dołożyć nawet i te 1-1,5k do jakiegoś droższego modelu, który ma dużo lepsze chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamonynus Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Do samego programowania wystarczyłby jakikolwiek poleasingowy w tej półce cenowej. Do gier, przy takim budżecie - szedłbym w kierunku dwóch serii: Lenovo Legion Y530 Asus TUF Oba mają dobre chłodzenie i wydajność. Edytowane 14 Maja 2019 przez jamonynus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoomi Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Ja miałam podobną sytuację. Pastę wymieniłam i dalej się grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2019 Wymiana pasty nie wiele pomoże jak masz uszkodzony lub mocno zasyfiony układ chłodzenia - szczególnie wentylatory i ich szpary w obudowie . Zresztą pasta paście nie równa ( czy termopad termopadowi ) co innego silikonowy glut a co innego jakiś ciekły metal jak CLP/CLU czy Kryonout Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...