Skocz do zawartości
Firedash

Laptop z dobrym chłodzeniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeglądałem ostatnio laptopty, bo zastanawiam się od dłuższego czasu nad jakąś mobilną maszyną do programowania. Potrzebne mi jest jedynie coś co ma i5 z 4 rdzeniami, 16 GB RAM i samym SSD i takie laptopy zaczynają się już od 3-3,5k zł i to nawet z jakąś namiastką grafiki, żeby pograć w wolnych chwilach w jakieś starsze gierki. Niby specyfikacja super jak na moje potrzeby, ale mnie też interesuje bardzo chłodzenie, bo nawet nie chodzi o samą wydajność, co o kulturę pracy. Na razie zastanawiam się nad mniej więcej czymś takim:

https://www.x-kom.pl/p/480922-notebook-laptop-156-dell-vostro-3580-i5-8265u-16gb-256ssd-win10pro-fhd-r520.html

Może ktoś poleci jakiś inny model, który nie jest gamingowym klocem, ale w miarę dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła? Może warto dołożyć nawet i te 1-1,5k do jakiegoś droższego modelu, który ma dużo lepsze chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do samego programowania wystarczyłby jakikolwiek poleasingowy w tej półce cenowej. 

Do gier, przy takim budżecie - szedłbym w kierunku dwóch serii: 

Lenovo Legion Y530

Asus TUF

Oba mają dobre chłodzenie i wydajność. 

Edytowane przez jamonynus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana pasty nie wiele pomoże jak masz uszkodzony lub mocno zasyfiony układ chłodzenia - szczególnie wentylatory i ich szpary w obudowie .

Zresztą pasta paście nie równa ( czy termopad termopadowi ) co innego silikonowy glut a co innego jakiś ciekły metal jak CLP/CLU czy Kryonout

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi