Waflu Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 (edytowane) Dzień dobry, przygotowuję się do zakupu PC z systemem Win10 64bit, komputer będzie wykorzystywany głównie do pracy w sieci, ecommerce, reklama, obróbka graficzna w przyszłości prawdopodobnie montaż filmów. W trakcie pracy operuję na wielu programach jednocześnie. Stąd nacisk na większą ilość niż 8GB ramu (obecnie nie wystarcza) i wielowątkowy procesor. Do komputera będą podpięte 3 monitory po HDMI więc karta musi sobie z tym radzić. Potrzebuję minimum 500GB pamięci na oprogramowanie i 500GB na backupy. Stąd pomysł, żeby zakupić 1TB SSD, a jeden z twardych dysków obecnego komputera po prostu przepiąć do nowego. Tu rodzi się pytanie, czy stary Samsung F3 500GB może spowodować wolniejsze działanie komputera jeśli będą tam wcześniej wspomniane backupy? Czy lepiej dokupić SSD pod SATA3 500GB? Obecny zestaw nad którym się zastanawiam to przerobiony zestaw za 2800zł z purepc. https://www.morele.net/inventory/info/68283bd9/ MSI B450-A PRO AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz, 16MB, BOX (YD2600BBAFBOX) Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G, 6GB GDDR5 (GV-N1660OC-6GD) Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16 (PV416G300C6K) SSD ADATA XPG SX6000 Pro 1TB PCIe x4 NVMe (ASX6000PNP-1TT-C) SilentiumPC Vero L2 500W (SPC164) Fractal Design Focus G, okno, Gunmetal (FD-CA-FOCUS-GY-W) Microsoft Windows 10 Home PL 64-bit OEM (KW9-00129) Obecna cena z montażem 3 850zł. Montaż 75zł, ale jestem w stanie zrobić to sam, więc jeśli ktoś miałby propozycje na lepsze wykorzystanie tych 75zł w ramach sprzętu to chętnie rozważę :) W zestawie brak chłodzenia CPU, nie wiem jak radzi sobie BOX z Ryzena, warto inwestować w dedykowane chłodzenie i pastę? Komputer u mnie czasem lata 16h bez odpoczynku. Zasilacz zostawiłem polecany z PurePC, dotychczas korzystałem z OCZ i jestem zadowolony. Dawno nie zajmowałem się tematem budowy PC i wypadłem z obiegu więc liczę na Waszą pomoc :) Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Waflu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 Czegokolwiek byś nie planował, koniecznie zmień tą płytę na MSI B450 Gaming Plus lub MSI B450 Tomahawk. Spróbuj też, dołożyć do pamięci 3333 lub 3400Mhz. Pasta Thermal Grizzly Kryonaut za 25zł. Cooler to już zależy możesz wrzucić Fortisa czy nawet Grandisa jeśli komp ma chodzić w zasadzie nonstop i być wykorzystywany do obróbki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waflu Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 3 minuty temu, Michikun napisał: Czegokolwiek byś nie planował, koniecznie zmień tą płytę na MSI B450 Gaming Plus lub MSI B450 Tomahawk Jaka jest różnica między MSI B450-A PRO a wymienionymi przez Ciebie płytami, w specyfikacji technicznej ciężko się doszukać jakiejkolwiek różnicy. Cytat Spróbuj też, dołożyć do pamięci 3333 lub 3400Mhz. Między 3000 a 3400Mhz jest ok 90zł różnicy na tych pamięciach, czy taka ilość mhz będzie miała jakiś wpływ na wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 Odnośnie płyt, zobacz sobie. Po prostu te płyty które ci podałem mają bardziej rozbudowane i lepiej chłodzone sekcje zasilania płyty. Co do pamięci to w przypadku Ryzenów im szybsze tym lepiej :) 3333 czy 3400 kupisz z opóźnieniami CL16 więc tym lepiej :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Michikun napisał: Spróbuj też, dołożyć do pamięci 3333 lub 3400Mhz. tylko po co? przy tych zastosowaniach to wystarczy 3000 ważne żeby było dużo ssdek to adata 8200pro albo corsair 510 Edytowane 15 Czerwca 2019 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 Pisał o obróbce graficznej i montażu filmów, szybsze pamięci, szybszy proc = szybszy czas zapisu/konwersji/kodowania itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waflu Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 Obróbka graficzna i montaż filmów jest u mnie na dość prymitywnym poziomie i z reguły są to szybkie akcje na plikach wielkoformatowych, często powyżej 100mb. SSD na pewno będzie działał szybciej niż twardziele których teraz używam. Jeśli pamięć 3400 da mi dużego boosta w porównaniu do 3000 to rozważę, ale z testów co oglądam to taka różnica w nowych produkcjach daje 1 fps więcej, nie wiem jak się to przekłada na pracę, ale nie powala jak za blisko 100 zł różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 4 godziny temu, Michikun napisał: , szybsze pamięci, szybszy proc = szybszy czas zapisu/konwersji/kodowania itp. oczywista oczywistość choć niekoniecznie w każdym przypadku na szczęście autor wątka poczytał testy i widzi ze szkoda dokładać kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zmień płytę na MSI B450 TOMAHAWK https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450-tomahawk-4141464/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...