Skocz do zawartości
jacenty1218

Komputer do 14 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Prosilbym o rade przy zakupie komputera do gier, glownie grywam gry FPS - dominujacym tytulem jest tu seria Battlefield. Limit to 14 tys zlotych. W budzecie chcialbym aby  sie zmiescil rowniez zakup rowniez monitora, klawiatury, myszki, glosnikow, sluchawek.

Dzieki z gory wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.x-kom.pl/lista/pqwfndrrf

Coś takiego?

Klawiatury, słuchawek, głośników nie polecę, bo nie czuję się na siłach. Mam natomiast tę myszkę i ją mogę polecić, dość popularny model.

Z monitorem pewnie ktoś się przyczepi, czemu TN, ale skoro piszesz, że głównie do BF to ludzie raczej polecają właśnie matryce TN do tego typu gier.

Nie wiem ile wydasz na te 3 rzeczy, o których wspomniałem wyżej, ale myślę, że bez problemu wrzuciłbyś do tego zestawu 2080 Ti i miałbyś praktycznie najlepszy dostępny zestaw na rynku, ja wstawiłem do listy wersję 2080. Spokojnie można urwać z 400 zł na obudowie, wstawiłem akurat taką, bo mi inna do głowy nie przyszła, obudowa to też bardzo subiektywna kwestia, niektórzy lubią wypasione, innym wystarczy zwykła skrzynka za 200-300 zł.

Co do RAM, to według mnie więcej niż 16 GB nie potrzeba do gier, uważam że lepiej kupi 16GB trochę lepszej pamięci niż 32GB z gorszymi opóźnieniami i niższym taktowaniem.

Ps.

https://www.x-kom.pl/p/392466-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-3600mhz-trident-z-rgb-cl16-2x8gb.html

widzę, że są kości z jeszcze lepszym opóźnieniem + RGB i tańsze niż te które wrzuciłem

Co do procesora, płyty, zasilacza, dysku, chłodzenia to śmiało polecam to co jest na liście.

Edytowane przez Firedash
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jacenty1218 Z obudów mega drogich (900zł) to polecam Be Quiet, a z średnio drogich (600zł) Fractal Design - fajne obudowy bez udziwnień.

https://www.x-kom.pl/p/429377-obudowa-do-komputera-fractal-design-define-r6-tg-szara.html

Też nie gustuje w RGB. Specjalnie nawet zmieniłem ostatnio obudowę na taką z białym środkiem, żeby fajnie wyeksponować komponenty bez konieczności jakiegokolwiek podświetlenia.

Edytowane przez Firedash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jacenty1218 jeśli nie spieszysz się bardzo to poczekaj kilka dni. Jest dużo premier planowanych:
- procesory AMD Ryzen 3 generacji
- płyty główne pod wspomniane wyżej procesory
- odświeżone karty Nvidia Geforce RTX z dopiskiem "Super"
- karty graficzne z serii AMD Navi

Kolejna rzecz napisz w jakiej rozdzielczości chciałbyś grać i jak duży powinien być monitor?

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michikun

Chyba nie ma sensu czekać komuś kto kupuje komputer w tej kwocie. Raczej nie będzie oszczędzał 300 zł na procesorze, bo nawet 5% lepsza wydajność będzie warto żeby jednak dopłacić do Intela, a w grach typu FPS przy 144Hz Intel zrobi robotę. Jeśli chodzi o grafikę, Navi to nie ten segment. Ewentualnie może potanieć np. 200 zł Intel jako odpowiedź na nowe Ryzeny, tutaj się zgodzę.

Co do karty może racja, bo nie wiadomo co przyniesie RTX 2080 Super.

Edytowane przez Firedash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, jacenty1218 napisał:

Witam wszystkich

Prosilbym o rade przy zakupie komputera do gier, glownie grywam gry FPS - dominujacym tytulem jest tu seria Battlefield. Limit to 14 tys zlotych. W budzecie chcialbym aby  sie zmiescil rowniez zakup rowniez monitora, klawiatury, myszki, glosnikow, sluchawek.

Dzieki z gory wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Apropo monitora jeszcze mi przyszedł na myśl ten jeśli chcesz po pierwsze duży monitor, po drugie z rozdziałką 1440p, po trzecie matryca VA zawsze odda kolory lepiej niż TN.

https://www.morele.net/monitor-aoc-cq32g1-4144143/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszysttkim za pomoc. Odpowiadajac na pytania, chcialbym pograc w rodzielczosci 1440p. Kwota na komputer taka wysoka, chcialbym aby starczyl na pare lat bez koniecznosci modernizacji. Jesli chodzi o czekanie, to najprawdopodobnie nie bede czekal, bo ciagle wychodzi cos lepszego itp, tak mozna by czekac w nieskonczonosc. Dzieki raz jeszcze wszystkim za porady. Gdy kupie to poochawale sie tutaj co zakupilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, jacenty1812 napisał:

Dzieki wszysttkim za pomoc. Odpowiadajac na pytania, chcialbym pograc w rodzielczosci 1440p. Kwota na komputer taka wysoka, chcialbym aby starczyl na pare lat bez koniecznosci modernizacji. Jesli chodzi o czekanie, to najprawdopodobnie nie bede czekal, bo ciagle wychodzi cos lepszego itp, tak mozna by czekac w nieskonczonosc. Dzieki raz jeszcze wszystkim za porady. Gdy kupie to poochawale sie tutaj co zakupilem :)

Zaczekaj choć do premiery kart RTX 2070 Super będą w sklepach pewnie już w weekend :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi