Skocz do zawartości
tbadoo

i5 8400 i RTX 2080

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Posiadam i5 8400 na płycie MSI Z370 PC PRO, gpu Sapphire Radeon RX 570 Pulse. Przymierzam się do wymiany grafiki, nie chcę się ładować w starzejący się sprzęt typu GTX 1080 ti mimo jego dobrych osiągów. Myślę o RTX 2080. W związku z tym dwa pytania. Po pierwsze czy procek nie będzie w tym przypadku wąskim gardłem dla tej grafy? Drugie pytanie to wersje karty. Myślę nad EVGA lub ewentualnie MSI. Czy jest sens ładować się w droższe wersje tych kart gdzie różnią się one jedynie fabrycznym boostem i ewentualnie ilością wiatraków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będą mniejsza osiągi niż na lepszym procesorze, strzelam na oko 15-20%. Sam mam teraz podobną sytuację, bo mam Ryzen 2600x i przymierzam się do zakupu RTX 2080 oraz monitora 2k 144Hz.

Nie wiem co planujesz później robić z tym PC, rozbudowa itd. Ja wolę kupić teraz mocną kartę, nawet gdybym nie wykorzystał w 100% jej potencjału, a za rok albo dwa sobie zrobię upgrade procesora najwyżej.

Droższe karty to zazwyczaj lepsze chłodzenie, a co za tym mniejszy hałas. Właśnie dla temperatur i ciszy kupuje się lepsze modele, wydajność jest identyczna prawie. Na youtube chyba TechLipton robił dość fajny test, prawie wszystkie modele RTX 2080 testował, wydajność, kulture pracy itd. Bardzo polecam się z tym zapoznać.

Ps. Poniżej Michikun wstawił ten filmik.

Edytowane przez Firedash
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, podłączę się pod temat bo u mnie podobna sprawa :)

Planuję nowe GPU, albo teraz RX590, albo później, nadchodzący Radeon 5700. Nie jest to TOP, ale zastanawiam się na jakim poziomie GPU procesor będzie bottleneckiem - czy to NVIDIA czy AMD.

i5 4670K 4.2GHz
16GB DDR3 2133MHz CL11
SSD #1 systemowy
SSD #2 na gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lynce Zakup RXa 590 mija się z celem. Lepiej kupić GTXa 1660 OC od Gigabyte i pobawić się w undervolting i podkręcanie. Poza tym z kart od AMD masz w rozsądnej cenie Vegę 56 od Sapphire na morele.net :)

W tych kartach raczej nie będzie bottlenecka, przy tym procku pewnie byłby taki przy karcie pokroju RTX 2070. Nie mnie jednak, gdyby procesor był lepszy to ilość FPSów w grach byłaby wyższa może nawet o ponad 10 klatek.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, tbadoo napisał:

No to jeśli to taki duży bottleneck, to wymieniać proca na co przy tej płycie?

odpisywałem Lynce'owi. Na twoim miejscu zostałbym przy aktualnym procesorze i odpowiednio potestował w różnych grach. Potem ewentualnie aktualizacja biosu płyty i zakup i7-9700K.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi