Zwolas Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Witam. Od dwóch tygodni nie mogę sobie poradzić ze stuttering'iem w grach. Problem polega na tym, że pomimo wysokich FPS doświadczam stuttering'u nie jest to tearing, tylko ewidentnie "klatkowanie". Przy włączonym vsyc jest lepiej, ale nadal problem jest widoczny. Dzieje się tak przy każdej grze. Stało się to z dnia na dzień, wcześniej było wszystko ok. Nie dokonywałem żadnych istotnych zmian sprzętowych (tylko klawiatura). Sprzęt: i7 8700k - nie kręcony Strix 1080 Ti - nie krecony corsair vengeance 2x8 GB 3200 MHz - XMP EVGA 850W Monitor LG - 144 Hz Windows 10 home - wszystkie aktualizacje. Gry przenosiłem na różne dyski (SSD, HDD, PCI-E) na wszystkich to samo Wymieniałem kabel z DP na DVI - bez zmian Sprawdzałem na inny monitorze 144 Hz - bez zmian Zmieniałem polling rate myszy i klawiatury, wymieniałem myszkę - bez zmian Odinstalowałem sterowniki poprzez DDU w trybie awaryjnym i instalowałem starsze sterowniki GPU - bez zmian Kontrolowałem temperatury - wszystkie OK. W końcu formatowałem dysk i postawiłem na nowo windows - bez zmian Wykonywałem szereg zmian w sterownikach od GPU oraz zmiany w planie zasilania, przejrzałem ustawienia BIOS - nic nie pomaga. Żadne procesy w tle nie obciążają systemu, wyłączałem antywirusa, wyłączałem wszystkie nieużywane platformy z grami, w ogóle ograniczyłem uruchomione aplikacje do minimum, wyłączyłem plik wymiany. Screen a MSI Afterburner podczas gry w Rocket League. Widoczne peak'i występują podczas ładowania, poza tym nie widać nic nadzwyczajnego. 3D Mark też pokazuje, że wszystko jest OK. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie naprowadził co jeszcze mogę sprawdzić, bo już mi się skończyły pomysły. Pozdrawiam. EDIT: Znalazłem, może się komuś przyda. We właściwościach pliku *.exe trzeba wybrać zgodność i zaznaczyć wyłącz optymalizacje pełnoekranowe Oto jak wyglądają wykresy z MSI po tej operacji Kiedyś była możliwość wyłączenia tej opcji globalnie, ale M$ chyba na siłę forsuje to rozwiązanie bo funkcja ta zniknęła z ustawień zaawansowanych wyświetlania. Niestety trzeba to robić osobno dla każdej gry w której są problemy. Temat można zamknąć. Pozdrawiam Edytowane 13 Września 2019 przez Zwolas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...