Skocz do zawartości
gadget

4500zł Komputer do pracy, sporadycznie do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

poszukuję pomocy w złożeniu stacjonarki do kwoty 4500zł. Komputer na co dzień służyć ma do pracy PyCharm, Cisco Packet Tracer, GNS3, zabawy w wirtualne maszyny itd. Sporadycznie do gier typu PUBG, CSGO czy jakieś inne, nowsze tytuły. Oglądanie filmów w 4K. Posiadam monitor: Samsung U32J590UQUX 4K
Potrzebuję jak najwięcej RAMu ze względu na virtualne maszyny których będę uruchamiał duże ilości (32GB to minimum, myślę nad 64GB)

Przeszukałem internet i złożyłem taki zestaw:
AMD Ryzen 5 3600X
MSI B450-A PRO MAX
MSI GeForce GTX 1660 Armor OC 6GB GDDR5
be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold
HyperX 32GB 3200MHz Fury CL16 (2x16GB)
PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
SilentiumPC Armis AR5X TG RGB

W Sklepie Xkom taki zestaw wychodzi za 4443zł.

Myślałem nad jakąś gorszą kartą w celu zakupu większej ilości ramu, ale nie wiem czy ma to sens. Zależy mi żeby komputer był rozwojowy, w przyszłości chętnie dołożę jeszcze RAM i kupię lepszą kartę graficzną.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zweryfikuj czy w przypadku programów które stosujesz liczy się moc pojedynczego rdzenia czy ilość rdzeni/wątków. Bo jak to drugie to lepiej kupić Ryzena 2700.

W każdym razie tak czy siak nie bardzo się opłaca dopłacać do 3600X, lepiej brać 3600. Jak chcesz konkretniej pograć zwłaszcza w rozdzielczości 4K to potrzebujesz bardzo mocnej karty graficznej. No chyba, że będziesz grał w 2k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę grać w FHD i 2K, nie mam ciśnienia na 4K. Tak jak mówię mogę kupić teraz tańszą kartę żeby wymienić ją np. za kilka miesięcy na coś dużo lepszego jak fundusze się poprawią. Zastanawiałem się, czy nie złożyć nawet kompa za 4,5k z jakąś tanią używaną kartą, a dopiero za kilka miesięcy dokupić jakąś kartę "potwora".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że lepiej mieć więcej rdzeni dla GNS3, tak więc zmieniłem trochę zestaw na następujący:

AMD Ryzen 7 2700X
MSI B450-A PRO MAX
RX 580 (widziałem na allegro za ok. 600zł)
HyperX 64GB 3200MHz Fury CL16 (4x16GB)
PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold
Fractal Design Meshify C Blackout

Cena wyjdzie ok 4650zł.

Czy taki zestaw będzie dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi