Skocz do zawartości
Adam78

Do AMDowców (nie wszystkich)

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego jak ktoś chce kupić albo poleca komuś Intela a nie daj Boże Tualatina to od razu jest okrzyknięty lamerem frajerem itp. Czy kupując procesor AMD podpisuje się jakąś umowę na mocy której w zamian za upust ceny jest się zobowiązanym do reklamowania Duronów?? Czy może AMD rozdaje procki w zamian za zwalczanie Intela??? Czyżbym przegapił jakąś promocję?? (ale nie wszyscy AMDowcy z niej skorzystali)

Nie twierdzę ze AMD jest zły jest inny ma swoje zalety ale i wady.

Co do legendarnej (dla niektórych) już przyszłościowości platformy socet A to dlaczego na siłę chcecie reanimować trupa (za pomocą wymiany SAMEGO procesora) czyżby ktoś zbyt dużo grał w Wolfa.

Ja uważam że zamiast stawiać się na drogie (w tej chwili) DDR 333 i płytę aby moc potem zmienić sam procesor ew dołożyć pamięć lepiej jest zaoszczędzić te parę zł i w przyszłości wymienić płytę+proc+pamięć. Co wam po DDR 333 skoro wtedy standardem będzie DDR 533 albo RDRAM 800. 266- będzie spowalniać system, że o braku AGP 8x itp. nie wspomnę. Dlaczego na siłę chcecie zachowywać na przyszłość tą samą płytę??

Przecież KAŻDY procesor który jest w sklepie jest już przestarzały i NIE jest PRYSZŁOŚCIOWY!

Jeżeli ktoś chce ZA powiedzmy 3-4 MIESIĄCE koniecznie zmodernizować swój komputer to DURON JEST LEPSZY OD CELKA ale za rok lub dwa to porównanie nie ma sensu oba będą silnie przestarzałe.

Ja kupując procesor wybrałem celka a nie durona ponieważ jest bardziej stabilny i pobiera mniej prądu a przewidywałem że będzie pracował przez kilkanaście godzin dziennie lub non stop, natomiast nie przewidywałem rychłej modernizacji, a stabilność (i pobór prądu) była ważniejsza niż wydajność (po podkręceniu oba są tak samo wydajne). Gdy go kupowałem to celek box kosztował tyle samo co duron +radiator ale SDRAM był o 100zł tańszy od DDR a płyta ASUSA (lubię Asusy) pod cela kosztowała 200 zł mniej. Więc wolałem za rok sprzedać płytę+proc+pamięć i dołożyć te trzy stówki i kupić za nie nową płytę i pamięci (być może pod AMD) To będzie chyba wydajniej niż stara płyta + DDR266 i nowy proc no nie.

P.S Lubię AMD bo to dzięki niemu ceny procesorów spadły. Żeby tak Micro$oftowi i TPSA przybyły takie AMD czego sobie i Wam życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram i podpisuje sie pod tym iz nie trzeba wcale ze soba walczyc tylko sie wspierac. Po to jest to forum jak i na dyskusjach.

Troche przydlugi ten post ale swietnie sie go czytalo. Jak widac trzeba troche rozsadku i trzezwosci i wszystko da sie zalatwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK zgoda ... ale

1. DDR333 już nie są TAKIE drogie - są droższe ale tak jak np Abit (pod AMD) jest droższy od EPOX'a

2. Właśnie te pamiątki pomagają przy OC, pozwalając ustawić synchronicznie FSB 166 *lub lepiej jak ... da)

3 Czasem człek chce mieć to naj, chociaż przez chwilę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna mała kwestia.

Jeśli przesiaduje sie na tym forum to ma się lekiego bzika na punkcie sprzętu. Implikuje to fakt, iż prawie nikt z aktywnych uczestników tego forum nie trzyma tej samej konfiguracj kompa przez 3 lata ale właśnie ten krótszy okres ;-)

Dodam tylko, że jest jeszcze aspekt psychologiczny - jak się czyta co ludzie mają za sprzęt to też się chce u siebie coś wymienić ;)

Acha, też nie popieram pomysłów wciskania komuś Durona jeśli pyta o dobrą płytę pod Cela ;-)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna mała kwestia.

Jeśli przesiaduje sie na tym forum to ma się lekiego bzika na punkcie sprzętu. Implikuje to fakt, iż prawie nikt z aktywnych uczestników tego forum nie trzyma tej samej konfiguracj kompa przez 3 lata ale właśnie ten krótszy okres ;-)

Dodam tylko, że jest jeszcze aspekt psychologiczny - jak się czyta co ludzie mają za sprzęt to też się chce u siebie coś wymienić ;)

Acha, też nie popieram pomysłów wciskania komuś Durona jeśli pyta o dobrą płytę pod Cela ;-)

Pozdrawiam,

RACJA

Mój ma już 2 lata (doszedł RAM, inna grafa, inny HDD, WC, inny monitor, HP 930C, zmieniona klawiatura, mycha, głośniki)

Teraz serce i :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jak ktoś chce kupić albo poleca komuś Intela a nie daj Boże Tualatina to od razu jest okrzyknięty lamerem frajerem itp.(...)  

P.S Lubię AMD bo to dzięki niemu ceny procesorów spadły. Żeby tak Micro$oftowi i TPSA przybyły takie AMD czego sobie i  Wam życzę.

Takiego podejścia do sytuacji wielu ludziom brakuje, lecz krytykowanie ludzi polecających procki INTEL'a moim zdadniem nie bierz się znikąd...

większość osób z którymi rozmawiałem swego czasu na temat wyboru procesora, przedstawiało jako główne argumenty popierające Intela, że niby na AMD to programy nie działają, w winie niebieskie ekrany itp, czasem należy poznać obie strony medalu i to dogłębnie, aby coś oceniać. Uważam, że takich ludków nazywa się lamerami, a nie tych co chcą kupować procki INTEL'a....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwszym czytaniu nie miałem zadnia 8O .

Jednak mam pewne uwagi co do tematu późniejszej modernizacji kupionego kompa. Wymiana co 1.5-2 roku proca ,płyty i pamięci (oraz troche częsciej grafy ,to akórat nie na temat ale należy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage) to niewątpliwie jest duzy koszt. Jeżli kogoś na to stać to nie ma sprawy , bo: "przecież za rok i tak sobie zmienie" . Jednak jest wiele takich osób jak ja. Do niedawna chodziłem na Intelu , nie z sympatii , chociaż po jakimś czasie go nawet polubiłem (po niezłych wynikach w oc :D ). Po piewrszych recenzjach duronów pragnąłem takiego procka jak żadnego innego (może poza athlonem) . Wymiana procka i płyty było ponad moje możliwości finansowe. Dlatego ulepszałem mój sprzęt co jakiś czas po 1 części i tak musiał (nie) stety zostać Intel ... do niedawna. Nie chcem nikogo w tym miejscu przekonywac do amd ale wyobraźmy sobie taką sytuacje :

Kupuje dziś "wypas sprzęcik" na tulipanku 1.2 ktory nieźle się do tego kręci ,256 ramu , bo to standard ( lepiej 512) i jakąś w miare płytke np. asusa. Po ok 1.5 roku chce zrobić tuning maszyny bo dostaje zadyszki i... okazuje się ,że : pamięci sdr są w zasadzie obiektem muzealnym ( tak jak dzisiaj simm). Dużo szybszego proca nie dokupie. Wogóle platforma s370 jest niechcianym dzieckiem , tak jak ma to dzisiaj miejsce z ss7 i amd k6-2 ogólnie za całość nie dostaniemy dużych pieniędzy i trzeba nieźle dołożyć do nowego Intelka , który nigdy nie był tanią firmą.

Teraz cofamy się te 1.5 roku wstecz i kupujemy kompa na duronku 1GHz.:

Płacimy podobną cene za cały zestaw ,chyba nawet troche mniej (pamięci sdr są już w cenie ddr :twisted: ). Do tego mamy pewność ,że można bedzie rozbudować kompa do procka XP 2600+ czy 2800 ( nie pamiętam) . Nasze pamięci chociaż tylko 266 będą wpełni wartościowe bo jakoś wdrażanie magistrali 166 idzie w slimaczym tempie więc nie mamy się co obawiać , 266 bedzie przez najbliższy rok podstawową platformą. Do tego mamy luksus możliwości rozbudowy i ulepszania kompa po części bez narażania się na późniejsze straty (pamieci ddr 333 bedą bezproblemowo dziłały na naszym sprzęcie i nikt mi nie wmówi ,że to przestarzała platforma) , nowe modele procków na socket A bedą pojawiały sie moim zdaniem jeszcze conajmniej rok.Do tego na dokładke nasz przęt bedzie bardziej chodliwy i łatwiej bedzie go sprzedać za przyzwoite pieniądze co jeszcze bardzej ułatwia rozbudowe.

Reasumując chciałbym jeszcze wpomnieć o szybszych pamięciach i magistralach (wg. Adama bardziej przyszłościowych). Moim zdaniem standard pamięci ddr333 i więcej jest obecnie "na siłe" wprowadzany przez producentów chipsetów i pamięci. Prawda jest taka ,że cały rynek w ryzach utrzymuje Intel ,który... nadal trwa przy archaicznym fsb 100 (może i efektywnie 400 hehe ale po zastosowaniu rambusów a tak to kiszka) a magitrale 133 wprowadza w tempie podstarzałego szachisty (bez urazy :P ). Tak więc na fsb 166 u naszego kochanego Intela poczekamy sobie co najmniej 2 lata.

A co do agp 8x ... niestety Adamie popełniłeś w ty miejscu małą gafe ...

między agp 2 a 4 nie widać dziś różnicy więc 8 bedzie tylko zbędnym gadżetem może "wykożystywanym" przez najszybsze Gforsy i Radki które i tak będą kompatybilne w dół. Zresztą mówimy tu o tulipankach i duronach , czyli platformie low end , w której żedko kiedy znajdujemy karty tego typu. To już koniec tego troche dużego posta. Pozdrawiam wszytkich i przepraszam za zajęcie całego ekranu :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram zdanie przedmowcy....nie wszystkich stac aby "na raz" wymienic caly sprzet po 1-1,5 roku. Gdyby nie AMD i K6-2 dawo juz stanalbym przed koniecznoscia kupna sprzetu(a stalo sie to dopiero w tym roku) Moj pierwszy komputer, ktory dostalem w na poczatku 1998roku do dzis funkcjonuje i po "lekkich"modyfikacjach ma sie calkiem dobrze... z poczatkowego konfigu - Intel 166MMX, Plyta na 430TX, 16MB SIMM, ATI Expert@Play - zrobil sie niewielkim nakladem kosztow AMD K6-2 300@415MHz, Plyta ta sama, 128MB PC133, Karta ta sama. Jednym slowem AMD uratowalo moja kieszen -m dzieki swoim prockom na socket 7 i mozliwoscia zmiany mnoznika. Jezli Intel nie zmieni swojej polityki odnosnie bzdurnych i calkowicie bezpodstawnych zmnian podstawek - napewno nie kupie Intela. Wydawalo sie, ze zmana podstawki pod tulipanka byla wymuszona technologicznie....a co sie okazalo? Po drobnej modyfikacj chodzi na leciwym BX...i jak tu nie stracic zaufania do Intela... Mowicie Inlelowcy, ze "wasza" firma ma pieniadze oraz duze zaplecze technologiczne i naukowe...zastanawialiscie sie kiedys kogo to pieniadze? Wasze...zdarte z biednych uzytkownikow poprzez ciagle b.czesto bezpodstawne zmiany platform.

Podsumowujac...powiem tak...jezeli masz duzo kasy, czesto zmieniasz sprzet, lubujesz sie w MHz(GHz) to bierz Intela...

W przeciwnym wypadku... pozostaje tylko jedno logiczne wyjscie AMD!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucke, jakie masz *C  przy volcano ?

Moje V7 pracuje na 7V przy 12V bylo za glosne jak dla mnie... aktulnie przy 1,89V na procku mam 42*C na idle i okolo 48*C na max obciazeniu...

Najgorsze jest to, ze wokol coolera "stoi" cieple powietrze....nawet przy otwartej obudownie w okolicach nawiewu mam 30*C - dopuki nie zmodyfikuje zasilacza i obudowy to nic sie nie zmieni....nawet najlepszy coooler nie schlodzi procka 30*C powietrzem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucke, jakie masz *C  przy volcano ?

Moje V7 pracuje na 7V przy 12V bylo za glosne jak dla mnie... aktulnie przy 1,89V na procku mam 42*C na idle i okolo 48*C na max obciazeniu...

Najgorsze jest to, ze wokol coolera "stoi" cieple powietrze....nawet przy otwartej obudownie w okolicach nawiewu mam 30*C - dopuki nie zmodyfikuje zasilacza i obudowy to nic sie nie zmieni....nawet najlepszy coooler nie schlodzi procka 30*C powietrzem....

Czy nie masz wentyla wyciagajacego na gorze budy ?

Ja zabudowalem jeden na dole, jeden u gory i jeden pod zasilaczem (dziura juz byla)

Przy temp. 24*C w pokoju mam 32*C wewnatrz budy i 44*C na CPU przy Wolfstainie

no ale ja mam proc niekrecony (gwarancja & mostki przepalone :x )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nie masz wentyla wyciagajacego na gorze budy ?

Ja zabudowalem jeden na dole, jeden u gory i jeden pod zasilaczem (dziura juz byla)

Przy temp. 24*C w pokoju mam 32*C wewnatrz budy i 44*C na CPU przy Wolfstainie 

no ale ja mam proc niekrecony (gwarancja & mostki przepalone :x )

Jeszcze nie mam.... szukam cichych wentylatorow....chcialbym zamontowac dwie 120x120 - ale Papst'y kosztuja 117zl sztuka.....

Chyba jednak zdecyduje sie na cztery Zelmany 92x92x25...cena jest do przyjecia (35zl) i startuja z 5V...

Ja niestety przedkladam cisze ponad extremalny O/C.... siedze przed kompem wiele godzin.... jak juz strace wzrok to chce cos jeszce slyszec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, przekonalem sie o tym juz dawno temu, wyprobowujac wiele coolerow. Nawet jak pozyczylem SK6+delta i zamknieta obudowe bez nawiewu, nie schodzial ponizej 45C idle. A teraz? Nowy Evercool + 2 wentylatorki Spire60x60x25 i idle jak sie okazuje jest 34-35C a jak pisze te slowa i mam od 12 godzin wlaczonego UD to speedfan wskazuje 40C.

Uwazam ze to bardzo malo jak na AMD. Nie jest to co prawda super ciche ale w sumie 2 razy cichsze ni jakikolwiek cooler z delta. Po ustawieniu wszystkich wentylatorow na 7V slychac tylko ten z zasilacza a temperatury mieszcza sie w przedzialach od 40C do 48C.

(Kolosalne znaczenie mialo pociecie kabla od Cdromow, ktory to idealnie zaslanial proca i rozpraszal strumien powietrza, dalo to spadek rzedu 2C.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...