Skocz do zawartości
levis88

Modernizacja komputera - wymiana procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam następujący zestaw:

i5-6500, asrock z270 pro4, g.skill ripjaws V 2x8GB 3200MHz cl15, gtx 1080 phoenix gs, vero m1 600w, itd.

Chciałbym wymienić procesor na mocniejszy i w planie był i7 7700k stąd taka płyta główna ale dziś to chyba nie ma sansu ?

Lepiej ryzena z nową płytą główną czy szukać i7 ?  

Budżet jak najmniejszy.

Edytowane przez levis88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy tutaj od ceny. Jakby ci się udało "dorwać" i7-7700K w cenie Ryzena 3600 to brać. Bo tak naprawdę oba procesory osiągają zbliżone wyniki w grach z małym wskazaniem w stronę i7-7700K. Natomiast z tego co widzę po aukcjach i sklepach chyba rozsądniej byś miał sprzedać swojego aktualnego procka razem z płytą i po prostu kupić Ryzena 3600 i MSI B450 Gaming Plus MAX lub Tomahawk MAX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak znajdziesz 7700k z okolic 850-900 zł, weź, bo aktualne ceny allegro 1050-1300 zł za używki to jakieś absurdy.

sprzedaż i5 6500 + płyty (ja wiem? 650-800 zł?) i dopłata kilku stów do 3600 + b450 (1100-1300 zł) to słaby interes. Jesli budżet ma być jak najmniejszy, to 7700k nie jest głupim pomysłem, ino wypatrzeć dobrą cenę.

Tylko uwaga - znów kanał "benchmark yt" i wyzyłowany ryzen versus "przeciętnie" puszczony 7700k. Jak już miałoby być sprawiedliwie, to kabylake powinien mieć zegar w tescie na poziomie 5,0 GHz. To tak jakby porównywać osiągi na 1/4 mili stuningowanego golfa 2 z porsche caymanem. 

RYZEN 3600 czy 7700k nie ograniczą twojej 1080tki (ta to odpowiednik dzisiejszej 2060 Super)

Edytowane przez mrcszyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najszybciej, najprościej ale nie najtaniej to właśnie 7700k. Jak trafię go w cenie ryzena to pomyślę, a jak się nie uda to jednak postawię na amd. Szczerze mówiąc myślałem, że dzisiaj nikt już nie poleci tej i7 ale to chyba ze względu na to że mam już płytę główną pod nią, a z drugie strony za cenę tego procesora mam nowego ryzena z płytą główną tylko muszę się wtedy pozbyć moich gratów.

Edytowane przez levis88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie kompa masz dobrze skrojonego. ... Oficjlanie najlepszy proc to 7700K pod tą płytę - ale to nie jest jakiś znaczący upgrade.

Mógbłyś się pokusić o  odpalenie 8700K ( w linkach pod filmem masz linki do instrukcji co i jak)  

W tedy taki upgrade byłby faktycznie mocny ( wydajność cpu podniósłbyś 2x )

Upgrade do 7700K ma sens jeżeli uda Ci się go dostać w naprawde dobrej cenie (poniżej 900zł ) 

A jeżeli masz więcej srodków  to faktycznie zastanawiałbym się nad przejściem na AMD X570 + ryzek 3600 ( w tedy masz pewność że jeszcze będziesz miał 2-3 generacje procków które spokojnie Ci będą śmigać na tej płycie bez zabawy jak w Intelu. 

Ale to już większy koszt:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Pryqqq napisał:

Generalnie kompa masz dobrze skrojonego. ... Oficjlanie najlepszy proc to 7700K pod tą płytę - ale to nie jest jakiś znaczący upgrade.

Mógbłyś się pokusić o  odpalenie 8700K ( w linkach pod filmem masz linki do instrukcji co i jak)  

W tedy taki upgrade byłby faktycznie mocny ( wydajność cpu podniósłbyś 2x )

Upgrade do 7700K ma sens jeżeli uda Ci się go dostać w naprawde dobrej cenie (poniżej 900zł ) 

A jeżeli masz więcej srodków  to faktycznie zastanawiałbym się nad przejściem na AMD X570 + ryzek 3600 ( w tedy masz pewność że jeszcze będziesz miał 2-3 generacje procków które spokojnie Ci będą śmigać na tej płycie bez zabawy jak w Intelu. 

Ale to już większy koszt:

Czytałem o możliwości odpalenia 8700k ale to nie dla mnie robota chyba znalazłbym kogoś do tego. Za ryzenem przemawia to że byłby to komputer na kolejnych kilka ładnych lat...więc może warto dołożyć kilka złoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi