bt04jugok Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2020 Hej! Odkryłem jakiś czas temu, że na tym dysku mam w parametrach SMART na czerwono status C2 Temperatura w HDTune. W dodatku po odpaleniu benchmarka ATTO zapisy są bardzo niestabilne (załącznik). Testowałem mój systemowy PM981 oraz Plextora M8VC i na nich wszystko wygląda prawie że książkowo jeśli chodzi o prędkości. Co ciekawe mój brat ma ten sam dysk i ma identycznie jak ja. Odczyty są OK, ale te zapisy i temperatura w SMART dziwią mnie. Temperatury są OK, podczas testu max 60 stopni. Testowałem go przepinając do stacjonarki i to samo. Niby wszystko działa OK, ale jak sądzicie, czy dzieje się coś złego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 rma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Na początek zmień program od odczytu SMART . Darmowa wersja HDT jest z 2008 roku , dużo nowsza ( ostatnia wersja z połowy 2019 roku ) jest wersja Pro , darmowa wersja może pokazywać bzdury . Ew. użyć innego softu np. Cristal Disk Info . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bt04jugok Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 3 godziny temu, Novice napisał: rma W sensie? :D 3 godziny temu, reyden napisał: Na początek zmień program od odczytu SMART . Darmowa wersja HDT jest z 2008 roku , dużo nowsza ( ostatnia wersja z połowy 2019 roku ) jest wersja Pro , darmowa wersja może pokazywać bzdury . Ew. użyć innego softu np. Cristal Disk Info . W crystal pokazuje, że jest OK. Ale już kij z tym SMARTem, te zapisy, najbardziej mnie niepokoją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 BX500 nie ma pamieci cache typu DRAM , posiłkuje się ramem systemowym ( ma tylko cache SLC a dokładnie pamięć TLC zdolna pracować jako SLC , dzięki temu wyniki są w miarę normalne ) . Co do uberwysokich trasferów z drugiego screena z ATTO - może to wina bufora w ramie systemowym , nie ma możliwości aby dysk SATA III osiągnął 1.45 GB/s w zapisie i 2.93 GB/s w odczycie , takie transfery to na dyskach M2 NVMe . Co do innych transferów , to nie wiem , mam 2 lapki z tymi ssd na pokładzie to sprawdzę jak się zachowują . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bt04jugok Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 3 godziny temu, reyden napisał: BX500 nie ma pamieci cache typu DRAM , posiłkuje się ramem systemowym ( ma tylko cache SLC a dokładnie pamięć TLC zdolna pracować jako SLC , dzięki temu wyniki są w miarę normalne ) . Co do uberwysokich trasferów z drugiego screena z ATTO - może to wina bufora w ramie systemowym , nie ma możliwości aby dysk SATA III osiągnął 1.45 GB/s w zapisie i 2.93 GB/s w odczycie , takie transfery to na dyskach M2 NVMe . Co do innych transferów , to nie wiem , mam 2 lapki z tymi ssd na pokładzie to sprawdzę jak się zachowują . Tak, ten ostatni screen jest z dysku Samsunga PM981 o którym wspomniałem i podałem ten screen jako przykład. Bardzo będę wdzięczny za sprawdzenie tego BX u Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 BX500 480GB w laptopie ojca zachowuje się podobnie , zapis skacze - nie zawsze w tym samym miejscu , a ma dopiero kilka dni . Może to wina samej konstrukcji SSD ( ram systemowy służący jako cache DRAM ) albo samego programu . W stacjonarce mam Transcenda SSD370 i trasfery w testach tak nie skaczą . Sprawdzę jeszcze wersję 240GB w lapku matki . PS. RMA to nic innego jak zgłoszenie reklamacyjne , skrót pochodzi od nazwy return merchandise authorization . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bt04jugok Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 No właśnie też nie skacze przy tych samych próbkach, losowe to jest. A co do tego cache z RAM to chyba nie działa to domyślnie tylko uruchamia się ten tryb w programie od Cruciala i wtedy osiąga duże prędkości (podobno to bez sensu) ale transfery nadal skaczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...