Skocz do zawartości
SaintInside

Jaki monitor praca i gry do 2,5k PLN?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jaki monitor do 2,5k PLN, zastosowanie gry: starcraft2, Warcraft 3, w przyszłości cyberpunk77, więc może HDR się przyda?

Praca: Word, Excell, przeglądarki, Corel - odrobinę, cmd, c++, c#

Oddałem na gwarancji Samsunga 27" quantum dot, va curved, 144hz, freesync - jest nienaprawialny więc musze wybrać coś nowego i dobrego lepszego. Kolory miał żywe w srgb to mi się podobało, freesync często migał więc to na minus, ale lepiej aby był. Rozdzielczość była za mała z uwagi na ograniczone miejsce pracy (1920x1080), więc może 2560x1440 byłoby sweet spotem.

4K nie biorę pod uwagę. Siedzę jakieś 80 cm od monitora, i jak sprawdzałem u znajomego na 32" ekranie czcionki przy 2560x1440 wydają mi się już dostatecznie małe. Ciągła zabawa skalowaniem w zależności od zastosowania będzie męcząca. A upgrade z fullhd do 2560x1440 wydaje się wystarczający w kontekście rozszerzenia obszaru roboczego.

Brałem pod uwagę ten:

ASUS XG32VQR

ale jest już niedostępny. A widziałem go u znajomego przez chwilę i wydawał się w miarę OK.

Zastanawiałem się jeszcze nad:

Samsung C32HG70QQUX Curved Quantum Dot HDR

Ale ilość negatywnych opinii na stronie Samsunga mnie zniechęca, wygląda na to, że po roku padają te monitory jak "muchy".

Temat poboczny:

dlaczego nawet na starym wyświetlaczu 60hz video z youtuba w fullhd @60fps wydaje mi się mega przyjemnie płynniejsze niż gra odpalona na ekranie fullhd/144hz @144fps ? Też tak macie? Czy coś muszę ustawić w opcjach aby uzyskać podobne uczucie płynności?

Edytowane przez SaintInside
temat poboczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi