biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam. Jako, że jestem zupełnie świeżym użytkownikiem Ryzena 5 1600 AF i w ogóle platformy od AMD mam pytanie. Do jakiej częstotliwości w trybie turbo dobija wzmiankowany Ryzen? Wg tego co wyczytałem to jest to max 3.6 GHz. U mnie, zarówno pod menadżerem zadań z Windows 10, jak i HWMonitor pokazuje, że procesor (nie podkręcony) wbija na 3980 MHz. Jakiś ewenement czy to norma? Druga sprawa - na ile można podkręcić pamięci? Mam ze starej platformy (B250, G4560) 2x8 GB RAM od GOODRAM, o częstotliwości 2400 MHZ. W tej chwili stabilnie działają na 2733 MHz(chyba to taka wartość, nie jestem pewien, wiem, że na pewno powyżej 2700 MHz). Próbować kręcić je dalej? Jakie jest ryzyko uszkodzenia pamięci w wyniku zbyt wysokiego przetaktowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Pamięci powinieneś spróbować na 3200MHz, co do procesora to ten model tak ma jak ma temp w okolicach 50 stopni to boost działa wyżej, mam tak samo u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. W sumie ciekawe, że na stockowym chłodzeniu mój procesor jeszcze nie przekroczył 50 st. C. Max jak na razie to 48 st. żeby było ciekawiej, to teraz procesor leciał na 3994 MHZ :) . Spróbuję podkręcić pamięci nieco bardziej, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby z 2400 dało radę dojść na 3200 MHZ. P.S. Jak na razie pamięci ze standardowych 2400 MHZ spokojnie działają na 3000 MHz. Chyba nieźle, 600 MHz więcej :) Edytowane 25 Lutego 2020 przez biggos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 Użyj Ryzen DRAM Calculator pokaże Ci jakie masz maks wartości dla twoich pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Jeszcze pytanie odnośnie aktualizacji BIOS na tej płycie głównej. Na stronie AsRocka, przy plikach BIOS do pobrania jest taki komunikat: *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system. *Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version. I teraz nie wiem, czy aktualizować BIOS czy nie (boję się problemów po aktualizacji). Sam mam wgrany BIOS 3.50, chciałbym zainstalować nowszą wersję BIOS, 3.90. Zmieniłem pamięci na Goodram Irdm Pro 3600 i mam problemy z utrzymaniem stabilnej pracy pamięci powyżej 3333 MHz. Być może nowsza wersja AGESA pomoże. Edytowane 5 Marca 2020 przez biggos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...