Majster Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Pytanie jest następujące: Czy zauważyliście u siebie że dysk ATA66 (lub 100) podpięty szmatą 40 pin zamiast pracować jako ATA33 włącza się z normalną prędkością? U mnie takie cuda się dzieją, jak podłączę jakiś dysk to muszę blokować w BIOS-ie ULTRA-DMA, bo się oczywiście zwiesza zaraz po tabelce. Jest to na 100% wina BIOS-u, bo gdzieś kiedyś czytałem że kontroler powinien wykryć z jaką szmatą ma do czynienia i automatycznie zwolnić do ATA33 w przypadku 40pin. Druga sprawa do użytkowników SOLTEK 75KAV. Czy u Was występuje ten sam objaw? Mam podejżenia co do sprawności mojego 686B, niewykluczone że to on jest sprawcą tego zamieszania. Jakieś pół roku temu ot tak sobie pod ustawieniem MANUAL nie widział więcej niż 1024 cylindry (8GB, a mój dysk to 17GB). Przestawienie na AUTO sprawe załatwiło. O zrąbanym dysku, który stawał w czasie pracy nie wspomnę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Pytanie jest następujące: Czy zauważyliście u siebie że dysk ATA66 (lub 100) podpięty szmatą 40 pin zamiast pracować jako ATA33 włącza się z normalną prędkością? U mnie takie cuda się dzieją, jak podłączę jakiś dysk to muszę blokować w BIOS-ie ULTRA-DMA, bo się oczywiście zwiesza zaraz po tabelce. Jest to na 100% wina BIOS-u, bo gdzieś kiedyś czytałem że kontroler powinien wykryć z jaką szmatą ma do czynienia i automatycznie zwolnić do ATA33 w przypadku 40pin. To normalne, ale w ten sposób można uszkodzić dysk. Te dodatkowe 40 kabelków służy do tłumienia zakłóceń (to są masy). Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Wiem do czego służą kabelki masy. Właśnie dlatego się pytam czy u innych kontroler też nie ogranicza transferu do 33. A dysk który padł był na szmacie 80pin, tylko miał pecha, bo wykryłem że była uszkodzona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 z tymi tasmami to narmalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 hehe co ciekawe u kolesia na ecsie jest opcja w biosie żeby POST sprawdzał rodzaj taśmy i wywalał odpowiedni komunikat, jeżeli to nie jest 80pinowiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 To pewnie jest wina biosu ja mam 686A i wykrywa na 40 pinowej tak jak powinno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszek Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 Sprawdzone w ECS'ach. Jest opcja w BIOS'ie która uruchamia przy starcie kompa testowanie taśmy - podaje stosowny komunikat. Co ciekawe, przy wyłączonej opcji komunikat i tak się pojawia. Podobnie jest w nowych ABIT'ach, ASUS'ach. Pozdrawiam ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 dlatego najleoiej uzywac ata 100/133 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 Pytanie jest następujące: Czy zauważyliście u siebie że dysk ATA66 (lub 100) podpięty szmatą 40 pin zamiast pracować jako ATA33 włącza się z normalną prędkością? U mnie takie cuda się dzieją, jak podłączę jakiś dysk to muszę blokować w BIOS-ie ULTRA-DMA, bo się oczywiście zwiesza zaraz po tabelce. Jest to na 100% wina BIOS-u, bo gdzieś kiedyś czytałem że kontroler powinien wykryć z jaką szmatą ma do czynienia i automatycznie zwolnić do ATA33 w przypadku 40pin. Druga sprawa do użytkowników SOLTEK 75KAV. Czy u Was występuje ten sam objaw? Mam podejżenia co do sprawności mojego 686B, niewykluczone że to on jest sprawcą tego zamieszania. Jakieś pół roku temu ot tak sobie pod ustawieniem MANUAL nie widział więcej niż 1024 cylindry (8GB, a mój dysk to 17GB). Przestawienie na AUTO sprawe załatwiło. O zrąbanym dysku, który stawał w czasie pracy nie wspomnę. Zmień bios na najnowszy może wtedy będzie sprawdzał tą taśme :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 ..wgrac nowy BIOS......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 Też otym pomyślałem, ale na wszystkich biosach jest to samo: widzi max 1024 cylindry na ustawieniu MANUAL. Co do detekcji szmaty, to odkryłem ten fakt dopiero niedawno, na biosie aktualnie używanym (rev. Q9). Nowszy od niego jest tylko Q10, ale nie chce mi się werzyć że już ten problem leczy. Odniósłbym cholerę z gwarancją, tylko najpierw muszę ją znaleźć :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...