Jump to content
Guest Michał22

Grzanki wyjeb*nki

Recommended Posts

Guest Michał22

Potrzebne: 3 kajzerki/bulka, maslo, ser zolty w plastrach (najlepiej neutralny w smaku typu gouda, edam), Vegeta, papryka w proszku, patelnia, _______/#/

Na paredziesiat minut przed przygotowaniem wyjmujemy maslo z lodowki.

Kroimy kajzerki/bulke na ok. centymetrowe kromki. Lepiej troszke grubiej niz mniej.

Gdy maslo bedzie mieciutkie, smarujemy kromki z jednej strony i kladziemy je na deske/talerz strona posmarowana. Maslo musi byc miekkie, by smarujac, nie wgniatac bulki.

Kroimy ser zolty i kladziemy na nieposmarowana strone kromek tak, zeby nie wystawal poza krawedzie.

Posypujemy Vegeta i papryka. Vegete traktowac jak sol, nie przesadzic. Papryki mniej, dla ozdoby, nie ostrosci.

Wrzucamy wszystko na wystarczajaco duza rozgrzana patelnie. Grzanki kladziemy od strony masla, nie sera i dociskamy narzedziem do przewracania jajek na patelni. Czyms takim: ______/#/

Gdy dol sie zarumieni, a bulka bedzie dalej miekka, ale chrupiaca, przerwracamy grzanki na strone z serem i dociskamy wymienionym wyzej narzedziem. Gdy to zrobimy, odliczamy 40 sekund.

Po uplywie czasu sciagamy z patelni i smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...