Skocz do zawartości
Bubiq

CPU, GPU, RAM, MOBO do ok 3,5tyś

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

chciałbym dokupić części do komputera budżet do około 3,5 tyś., jeśli na prawdę warto dołożyć stówkę czy coś, to dajcie znać. Na pewno płytę główną, CPU, GPU, ram (zasilacz mam nadzieję wytrzyma). Co warto kupić w tym zakresie cenowym? Przyznam, że nie jestem wielkim fanem żadnej z marek, więc ważne są dla mnie osiągi, komputer głównie do grania. Czy opłaca się iść w RTX ze względu na ray tracing? 

Aktualny zestaw:

procesor: intel core I5-2400

ram: Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

MOBO: asrock z77 extreme3

GPU: MSI GTX 970

chłodzenie: Chłodzenie CPU Prolimatech Basic 81

dysk: GOODRAM Iridium Pro 240GB SSD + Western Digital Caviar Blue 1 TB

zasilacz: OCZ Fatal1ty 550W Modularny

obudowa: Corsair Carbide Series 100R

monitor: LG 23MP47HQ-P, obok mam telewizor 49’ z matrycą 144Hz, w przyszłości planuję kupić monitor z minimum 144Hz

Przeglądając forum znajduję kombinacje R5 3600 z różnymi płytami głównymi i ramami, co będzie najlepszym wyborem? Poniżej propozycje, które do tej pory znalazłem. 

ryzen 5 3600

ASRock B450 Pro4 / MSI B450-A PRO MAX

G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 RipjawsV Red 

ryzen 5 3600

MSI B450 GAMING PLUS MAX / Gigabyte B450M DS3H lub AORUS ELITE

Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4

+karta RTX 2060S czy 5700 (XT)? Wydaje mi się, że powinny zmieścić się w tym budżecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc. Naszło mnie przemyślenie, że sprzedając stare części mógłbym dołożyć nieco do budżetu i celować w zestaw za ok 4tyś. 

Czy stary zasilacz wytrzyma? Niby 550W ale ma już z 8-9 lat. 

Sądzisz, że może warto by było zejść na R5 2600 ale kupić 2070S, czy jednak zostać przy R5 3600 ale kupić 5700XT? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie zależy ci na RT, to śmiało bierz 5700XT. Nie szedłbym w 2600+RTX, procek jest już starszą konstrukcją i trochę będzie ograniczał kartę. Zasilacz możesz wymienić na nową konstrukcję od SPC, która niedawno miała premierę https://www.x-kom.pl/p/559353-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-vero-l3-600w-80-plus-bronze.html 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to, że zbyt często sprzętu nie wymieniam, pewnie co dobre 5-6 lat, więc zastanawiałem się czy może lepiej wziąć RTX jeśli jednak ta technologia rozwinęłaby się w następnych latach i nie musieć myśleć o wymianie karty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi