Sztof Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Hej. Skończyły mi się pomysły, wyczytane z Google nic nie pomogły, format partycji systemowej nie pomógł, więc stwierdziłem, że może tutaj dobra dusza czymś poratuje. A oto problem: Problem wystąpił nagle. Dotychczas było ok. Xonar przestał być wykrywany u mnie w komputerze, ALE czasem działa, czasem nie. Jest to totalnie losowe. Jak coś pokombinuję (np. to co niżej napisałem), zresetuję kompa - pomaga. Ale jak zgaszę kompa na na noc czy na dłuższy moment (sklep - powrót) to już kaplica. Nie działa po uruchomieniu. Ogólnie jest tak, że jak odpalam kompa, nie ma typowego pstryknięcia w komputerze (posiadacze Xonara mogą wiedzieć o co chodzi - wtedy wiadomo, że Xonar będzie działał) i po prostu nie działa. Co próbowałem? 1. Reinstalacja sterowników, 2. Zmiana sterowników z UNi Xonar Drivers na oficjalne i odwrotnie, 3. Zmiana wersji sterowników na starsze/nowsze, 4. Wyłączanie/Odinstalowywanie w menedżerze urządzeń wszystkich pozostałych dźwiękowych sterowników (np. te od Nvidii, czy od Realteka), 5. Wyłączanie w UEFI zintegrowanej karty dźwiękowej, 6. Odinstalowywanie sterowników do karty graficznej - przez panel sterowania jak i przez program Display Driver Uninstaller, 7. Instalowanie starszych sterowników do karty graficznej, 8. Przeczytanie i zastosowanie porad w sekcji "Driver Installation failure" na stronie nieoficjalnych (podobno lepszych) sterowników Xonara - http://maxedtech.com/driver-installation-failure-possible-solutions-discussions-page/ 9. Instalowanie sterowników w trybie testowym systemu bądź też w trybie awaryjnym, 10. Próbowanie wyczyszczenia EEPROM, ale niestety poległem przy bootowaniu z USB - https://www.alsa-project.org/main/index.php/Xonar_EEPROM_Failure Odnośnie tego punktu: Te właściwości na stronie co są podane przy rubryce Xonar DX są u mnie "OK", więc teoretycznie problem EEPROM mnie nie dotyczy, 11. Próba instalacji sterowników przez menedżer urządzeń: Zakładka Akcja > Dodaj starszy sprzęt > Zainstaluj sprzęt, który wybiorę z listy > wybieram ASUSTek > Dalej - Tutaj występuje BSOD o czym napomknę dalej*, 12. Reinstalacja systemu, 13. Wyjęcie i włożenie karty do tego samego slotu PCI, 14. Odpinaniu słuchawek, mikrofonu, wpinanie w inne sloty, 15. 15. Aktualizacja BIOSu do najnowszej wersji. Tak jak na początku napomknąłem, raz on działał, a raz nie (częściej). Jest to losowe. Przy jakich próbach mi się udało odpalić Xonara? Ad4: To raz pomogło po resecie, potem już nie - pojedynczy przypadek Ad6-7: Jak odinstalowałem sterowniki, zainstalowałem starsze, potem już to nie pomagało - pojedynczy przypadek Ad9: Instalowanie sterowników, jak karta nie jest wykrywa w systemie jest niemożliwa. Nie da się ich zainstalować (ani oficjalnych, ani te UNi). Aczkolwiek jak raz jakimś cudem udało mi się, że zadziałała w trybie testowym, to instalowanie sterowników i tak guzik dało. Przy następnym dniu jak uruchomiłem kompa była kaplica. Ad12: Zrobiłem dziś ostatecznie reinstalację, no i spoko, sterowniki się bez problemu zainstalowały, karta wykryta, wszystko działało do chwili, jak wyłączyłem kompa, wróciłem ze sklepu i już kaplica. Ad13: Nie mogę zainstalować jej w innym slocie, bo GPU zasłania mi drugi slot. Więc tego nie sprawdziłem, ale obstawiam, że problem się nie rozwiąże. Tutaj podobnie jak wyżej, wyjąłem > włożyłem ponownie, uruchomiłem kompa. Działało. Wyłączyłem kompa na noc, rano uruchamiam - kaplica. Ad11*: Tutaj jest dziwna sprawa, gdyż występuje u mnie blue screen. Przed reinstalacją systemu miałem informację: "SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED", Po formacie BSOD dotyczy "cmudaxp.sys". Dodam jeszcze, że jak pierwszy raz to robiłem, to po BSOD i restarcie karta zadziałała, przy kolejnych razach - kaplica Szedłem więc tropem sterów do karty graficznej (odinstalacja/instalacja nowych/starych), od których nota bene zaczął się problem. A problem się zaczął po aktualizacji sterów grafiki. Ale jak wyżej wspomniałem, teraz to już nie ma znaczenia, bo próbowałem i starszych/nowszych sterowników i również tych samych co miałem przed aktualizacją - kaplica. Pomysły mi się skończyły, myślałem że problem rozwiąże się po reinstalacji systemu ale to też nic nie dało, problem może leży w hardware? Tylko dziwi mnie, że czasem potrafi odpalić... Jakby ktoś miał pomysł czy coś to z chęcią przyjmę każdą radę. Dzięki z góry. Edytowane 2 Września 2020 przez Sztof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4zyl Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) Próbowałeś z wtyczką zasilająca Xonara? U mnie biała osłona potrafiła się znacznie przesunąć przy wyciąganiu wtyczki co później powodowało jej nie dociśnięcie i brak dodatkowego zasilania na karcie. Ewentualnie, zapodaj zasilanie z innej wtyczki/przejściówki z molexów. Edytowane 3 Września 2020 przez B4zyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztof Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 No faktycznie, tego jeszcze nie robiłem, ale nie wiem czy mam inny kabel. Tak czy inaczej dzięki za radę, pokombinuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztof Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 14 godzin temu, B4zyl napisał: Próbowałeś z wtyczką zasilająca Xonara? U mnie biała osłona potrafiła się znacznie przesunąć przy wyciąganiu wtyczki co później powodowało jej nie dociśnięcie i brak dodatkowego zasilania na karcie. Ewentualnie, zapodaj zasilanie z innej wtyczki/przejściówki z molexów. Zmieniłem kabel, wpiąłem pod inne wejście molex i pomogło (odpukać). Dziękuję. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2021 u mnie np. co jakis czas gubi sie jeden kanal i zaczyna grac tylko lewy albo prawy glosnik. Tylko restart pomaga. Moge grac 10h i nic, wychodze do windowsa, cos tam zrobie puszczam muze i dup, gra tylko lewy glosnik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...