Wojtek.J Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2020 (edytowane) Cześć! Myślę o zakupie monitora w rozmiarze 24-27 cali. Być może ktoś z Was zastanawiał się nad podobnym sprzętem i jakiś ciekawy model jeszcze podpowie. Zastosowanie: - Internet, dokumenty, zdjęcia (oglądanie, raczej nie obróbka), praca biurowa, itd. (będę naprzemiennie używał i ze swoim komputerem, i z komputerem pracowym) - filmy - zero gier Założenia - USB C z Power Delivery (pozwalające nie tylko na przesłanie obrazu czy dźwięku, ale i na zasilanie podłączonego do monitora laptopa) - IPS - matowy i płaski ekran z rozdzielczością QHD (2560x1440) - oczywiście jak najlepsza w stosunku do ceny jakość obrazu, jak największa równomierność podświetlenia, itd., wiadomo ? - regulowana na wysokość podstawa oraz uchwyt VESA (oba konieczne) - niepołyskliwe ramki i obudowa, wąskie ramki - hub USB z co najmniej dwoma portami, wejścia DisplayPort i HDMI - byłoby super mieć wyjście audio 3.5 mm oraz złącze RJ45 ... ale wiem, że to może być ciężkie - dobrze by cena nie przekroczyła 1300 zł - odświeżanie nie ma dla mnie chyba większego znaczenia przy tych zastosowaniach, chociaż nigdy nie używałem monitora >60 Hz (może nie wiem co tracę) Znalazłem póki co za okolice 1100-1200 zł dwa interesujące mnie modele: - Dell P2421DC (całkiem przyjemny wizualnie, minimalnie gorszy jeśli chodzi o parametry, nie jest stety-niestety czarny, ma lakierowaną na srebrny kolor podstawę) - Lenovo P24h-20 (ma to samo co Dell, ale 75 zamiast 65W Power Delivery, do tego wyjście audio, złącze sieciowe RJ45, nieistotne dla mnie głośniki, jest cały czarny, ale ma jakiś badziewny "uchyt na telefon" w podstawie, nie podoba mi się to zrbytnio) Testów ich praktycznie brak, będzie to więc troszkę ślepy strzał - mogę co najwyżej zamówić obydwa i odesłać ten, który mniej mi się spodoba. Czy kojarzycie inne modele wpadające w podane wyżej założenia i możecie coś podpowiedzieć? Szukałem modelu podobnego do powyższych i w oczy wpadły mi także monitory Samsung S24H850QFUX i Philips 276C8/00 - o tym pierwszym czytałem jednak "takie sobie" opinie, a w drugim niespecjalnie podoba mi się umieszczenie portów w podstawie. Może macie jakieś inne typy? ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady! Pozdrawiam, Wojtek Edytowane 16 Października 2020 przez Wojtek.J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2020 Nie ma za dużego wyboru, patrząc na twoje wymagania. Ale ja bym sam postawił na della. 99% srgb, vesa i regulacje góra dół także czego więcej chcieć. Powinno ci wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek.J Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2020 Dzięki za odpowiedź. Tak, wybór jest mocno ograniczony przez USB C (to utrudnia sprawę, gdyby nie to, miałbym w czym przebierać). Przed napisaniem tego wątku na forum szukałem takich modeli i znalazłem dosłownie kilka - dlatego postanowiłem napisać myśląc, że może coś przeoczyłem. Przyznam, że byłem zdecydowany na Della i tuż przed zakupem wpadł mi w oczy monitor Lenovo ... pomyślałem przez to, że może dobrze będzie zapytać ... może i innego nie dojrzałem, a ktoś o nim wie ? Kupię chyba obydwa modele, porównam i odeślę po prostu ten, który mniej mi się spodoba. Gdyby ktoś jednak wpadł na jakiś alternatywny model ... proszę śmiało pisać ? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...