Skocz do zawartości
Geralt27

Rady co do zestawu komputerowego z 5900x/5800x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o uwagi lub wskazywanie alternatywnych rozwiązań/swoich przemyśleń na temat zestawu. Najpierw wpisuję wiodący komponent, później alternatywy nad którymi obecnie zastanawiam się i krótkie komentarza. Ogólnie chcę złożyć:

- możliwe cichy i wydajny komp (nie jestem tutaj mega purystą ciszy, ale mocno zależy mi na tym aspekcie. Do tego jest pewien poziom który zaczyna mi przeszkadzać, a wiadomo, że z czasem komputer staje się trochę głośniejszy niż na początku)

- komp do wszystkiego, czyli także do gier

- nie interesują mnie okna, światełka itp - oczywiście jak będzie się świeciło coś ale będzie lepsze i bardziej opłacalne to trudno przeżyje światło, ale nie jest to żadna zaleta i nawet wolę bez :).

- patrząc na moje zachowania zakupowe to ten komp ma starczyć na długi czas, bo nie zmieniam do momentu kiedy wydajność zaczyna nie wystarczać i mi to przeszkadza (np. mój ostatni komp jest totalnym rekordzistą: na 2500K z 8GB wytrzymał 8/9 lat tylko ze zmianą tylko karty graficznej na GTX970 w międzyczasie - z tym, ze tym razem przeciągnąłem zakup o 2 lata). Stąd np. odpada 6 rdzeni = rozważam 32GB, zamiast 16GB które pierwotnie planowałem. Oczywiście jest możliwe dokupienie np. dysku SSD PCIe 4.0 później, czy wymiana karty graficznej w razie potrzeby).

- ponieważ karty graficzne są ciężko dostępne rozważam nawet zakup w 1 chwili bez karty i dołożenie jak już będą dostępne (najwyżej przełożę tymczasowo GTX970 ze starego złomka). Przy czym nie wiem czy rzucić się od razu 5.11 czy poczekać najpierw na Black Friday :).

Zaszalałem (wyszedł sporo droższy i bardziej wypasiony niż planowałem ?  - z drugiej strony inflacja i niskie oprocentowania zjadają tylko oszczędności) i na razie złożyłem następujący zestaw:

Obudowa: Fractal Define 7 (standardowo są 2 wentyle na przodzie wciągające i 1 z tylu wypychający - potencjalnie zastanawiam się nad dołożeniem +1 wentyla wciągającego na przód oraz ewentualnie jak będzie problem z powietrzem także 1 na dół obok klatki na HDD jesli zmieści się - raczej wolę nie otwierać góry obudowy)

Płyta główna: MSI B550 Tomahawk (wolałbym Gigabyte B550 Aorus Pro V2, którą pierwotnie wybrałem i która ma więcej USB i lepszą kartę muzyczną, niemniej obawiam się, że ta płyta ma chyba problem z kościami 16GB; czemu wybieram B550 a nie x570?: trochę obawiam się aktywnego chłodzenia na płycie po dłuższym czasie użytkowania)

Procesor: Ryzen 5900x  (5800x <- zależy od wydajności w grach w testach, pierwotnie chciałem kupić 8 rdzeni, niemniej relatywne różnica w cenie spowodowała że myślę też nad 5900x)

Pamięć: 2x 16GB 3600 CL16 G Skill Ripjaws V F4-3600C16D-32GVKC (ciągle rozważam 2x8GB tego modelu lub takie z końcówka GVK <-- niemniej takie są droższe, ale chyba na samsungach)

Karta graficzna: jakaś AMD 6800xt (alternatywnie jakaś Nvidia 3080/3070 - ewentualnie jakie konkretne modele rozważać dla nvidii - ASUS TUF? - pierwotnie skłaniałem się ku 3070/3080, ale wyniki wydajności + 16GB + extra kilka procent w współpracy z Ryzenami + lepsze skalowanie w 1440p skłania mnie obecnie bardziej ku 6800xt - niemniej niezależne testy ostatecznie rozstrzygną to - minusem AMD będzie pewnie trochę gorsza wydajność RT i Super resolution ciągle w pracach)

Dysk SSD: Adata SX8200 Pro 2TB (do rozważenia też 1TB, niemniej cena tego dysku w wersji 2TB jest relatywnie atrakcyjna - rozważałem tez inne dyski Corsair MP510, PNY 3030, Corsair MP600 niemniej w przypadku wersji 2TB Adata wydaje mi się najbardziej opłacalna; w przyszłości jak ceny spadną mogę dokupić jakiś dysk na PCIe 4.0 jako 2 dysk SSD)

Zasilacz: Seasonic Prime Gold 850W (to może być największy overkill i może jednak wezmę jakiś tańszy (niemniej mam zaufanie do Seasonica), choć nie wiem jaki: zastanawiam się nad Seasonic Focus albo jakimś Corsairem. Rozważam także 750W, choć bardziej komfortowo będę się czuł z 850W. Jakie byście polecali, przy założeniu pół-pasywności i cichej pracy?).

Cooler: Noctua NH-D15 (rozważałem też Deepcool Assassin oraz Arctic Freezer II 280/360 na przód, ale obecnie skłaniam się ku Noctua; przy tych pamięciach o wybrałem będe musiał podnieśc 1 wentyator o 1cm)

Pasta: raczej użyję tej która przychodzi z coolerem (czyli NT-H1). Co do zasady mam tu duże wątpliwości jakbym sam wybierał.  Największą niewiadomą jest długowieczność past nie wiem jak długo "wytrzymują" i jak często trzeba zmieniać (czego nie lubię robić). Mi się wydaje, że pod względem długowieczności Arctic MX-4 (2019) może być dobra, choć nie tak wydajna jak niektóre inne (np. Grizzly Kryonaut).

Inne: Ze starego kompa przeniosę 3 HDD. 2 będą w klatce na dole, a 1 gdzieś na tym uniwersalnym montażu (będę używał też DACa na USB - jednak w DACu nie ma wyjścia na mikrofon ? do discorda będę przełączał się na wbudowaną kartę muzyczną, bo wtedy lepiej tłumi się dźwięk z głośników)

Monitor: Monitor 1440P LG 27" 27GL83A-B (alternatywy: Monitor LG 27" 27GL850-B oraz ASUS TUF VG27AQ) <-- nie koniecznie muszę go kupować w tym samym momencie czasowym co zestaw - tak czy inaczej zależy mi na jakości kolorów, niskim input lagu, panelu IPS i minimum 144 odświeżaniu

Bardzo proszę o opinie i alternatywne propozycję części (jeśli to możliwe z jakimś uzasadnieniem czemu tak uważacie). Będę wdzięczny za wszelkie uwagi czy pomysły :).

Czy macie jakiś sklep który polecacie i czy warto wysyłać gdzieś mailem prosząc o jakiś rabat (tzn czy sklepy w to się bawią obecnie - kiedyś tak robiłem)?

Edytowane przez Geralt27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Geralt27 napisał:

Witam,

Czy macie jakiś sklep który polecacie i czy warto wysyłać gdzieś mailem prosząc o jakiś rabat (tzn czy sklepy w to się bawią obecnie - kiedyś tak robiłem)?

Tak jak koledzy wspomnieli produkty AMD to wróżenie z fusów, żeby mieć pewność co do wydajności trzeba czekać na testy.

Składanie teraz kompa to ciężki temat i mimo że zestaw masz w miarę przemyślany to z dostępnością części może być kiepsko, a im bliżej końca roku tym będzie gorzej. A co do samych podzespołów:

Procesor Z twojego opisu wynika że nie potrzebujesz komputera do żadnych zadań specjalnych także moim zdaniem 5900x nie wykorzystasz i bez względu na różnice cenową w stosunku do 5800x to po prostu zmarnowane pieniądze.

Karta Graficzna Problem polega na tym że jeżeli wszystkie doniesienia są prawdziwe, a jak najbardziej na to wygląda to w tym roku na RTX z serii 3000 już się nie załapiesz (a po nowym roku wcale sytuacja nie musi się gwałtownie poprawić) a to może skutkować tym że w chwili ukazania się testów na RX z serii 6000 sytuacja sklepowa już może być adekwatna do kart Nvidii.

Dysk polecam z czystym sumieniem Samsung 980 Pro niewiele droższy od twoich propozycji a wydajność jest na bardzo wysokim poziomie

Chłodzenie Noctua to pewniak i uważam że w przeciwieństwie do Arctic Freezer II napewno cię nie zawiedzie. Co do wspomnianego AiO testy wykazują mieszane wyniki, jedni chwalą inni zdecydowanie odradzają. Uściślając, amatorskie testy wykazują słabą wydajność a profesjonalne recenzje np. na kanałach sponsorowanych ogłaszając pogromcę wszystkich innych AiO. Wnioski wyciągnij sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Avio za opinie:

Procesor: jest to pewien głos rozsądku na rozgrzaną głowę i skłaniam się do tego, że ma to sens. Jeśli wyniki w testach w grach będą zbliżone to rzeczywiście wezmę 5800x

Dysk: tutaj raczej z ta podobną ceną to przesada, bo jednak jest to dysk 2x droższy (np. tyle co zapłacę za 1TB to kupię Adata 2TB). Nie neguję, że jest to dobry dysk, ale dla moich zastosowań (bardziej zwyczajnych) nie zauważę raczej istotnej różnicy. a za 0,5TB zapłace więej niż za 1TB Adata.

Chłodzenie: dzięki za opinie w tym wypadku upewniającą mnie co do chłodzenia:).

Inne przemyślenia rady, które dostałem w międzyczasie i wydają się interesujące:

dostałem jeszcze alternatywną sugestie dotyczące pamięci Corsair Ballistix 2x16GB CL16 (BL2K16G36C16U4B) oraz analogiczny odpowiednik 2x8GB. W tym wypadku nawet zgodnie ze strona Corsairów byłyby to teoretycznie pamięci kompatybilne z obiema płytami B550 (jeśli na stronie Corsaira piszą prawdę). Wydaje mi się, że w Ballistix to chyba Micron e-die, a Ripjaws V to są Hynix DJR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy tymi Pamięciami RAM nie ma dużej różnicy Ballistix jest minimalnie szybszy, ale też droższy 70zł(morele), nie warto dopłacać. Fajny zestawik. Również planuje zakup r7-5800/6800xt wydaje mi się, że będzie to najlepsze połączenie w stosunku wydajność/cena. Wydaje mi się, że trochę przesadziłeś z PSU, Nvidia z RTX3080+I9-10900k zaleca PSU o mocy 750w, a ryzeny mają znacznie mniejszą wymaganą moc od konkurencji więc spokojnie wystarczy 750w, a nawet 650w, ale o to już bardziej bym się martwił. Posiadam LG 27" 27GL850-B więc mogę go polecić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G0DiUS chciałem zachować pewną rezerwę (szczególnie, że przy dużym obciążeniu rośnie hałas), ale po zastanowieniu i opiniach (m.in Twojej) jest bardzo możliwe, ze jednak wezmę tak jak piszesz 750W, bo jednak różnica w cenie między 850 i 750 często nie jest mała, a chyba obciążenie nie będzie aż tak duże żeby moje obawy się sprawdziły ?.

Co do LG, to czy nie masz/miałeś wrażenie przejaskrawienia? Bo w zasadzie to są te same panele z tym drugim LG, ten który masz ma większą paletę kolorystyczną, ale chyba RGB jest emulowany w związku z tym i niektóry piszą, że przez to kolory są "oversaturated" i to jest moja główna obawa w stosunku do 27GL83A-B. Z drugiej strony większa rozpiętość tonalna jest plusem :). Ale dziękuję za polecenie - pomijając moje pytanie to traktuje to jako plusik dla obu LG :).

Z innych nowych moich przemyśleń (stan na dzisiaj):

- Jednak mocno mnie korci ciągle ta płyta Gigabyte B550 Pro V2 (Tomahawk jednak przy niej biedny), największa moja obawą jest kwestia działania pamięci 2x16GB. Może wyśle dzisiaj wprost pytanie do Gigabyte :). Ale te Balistix mogą mieć taki plus, że przynajmniej na stronie Corsair pisze ze współpracują z płytą Gigabyte (co nic nie gwarantuje), a z kolei na G Skill współpraca została wyrzucona i podobno jakieś problemy z biosem z pamięciami B550.

- Ofrobine wzrosła szansa że jednak wezmę 4800x niż 4900x, ale i tak to będzie pewnie decyzja w ostatniej chwili jak zobaczę testy:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi