Skocz do zawartości
que_pasa

seagate cheetach czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli masz kasę to kup. ja miałem quantum atlas 10k rpm lvd160 z 8MB buforu przez jakiś rok i żaden ata scsi do pięt nie dorasta(porównanie z B IV).

nawet jak grasz i coś musi być doczytane z dysku ta ata rzeźbi i gra ci się rwie a scsi gwizdnie po dysku że nawet się nie zorientujesz.

jedna wada dla której zrezygnowałem z tej imprezy to hałas. 10k rpm(hdtach czas wyszukiwania i "wędrówka" głowicy do danych dla b4-14,8ms dla qa 7,8ms) + hałas głowicy w trakcie pracy to koszmar :?

ale mam zamiar wrócić do scsi bo nie ma porównania w szybkości z ata.

tylko wyciszyć muszę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto kupić seagate cheetach do domowego kompa, jak duży będzie ogólny wzrost wydajności

Z ekonomicznego punktu widzenia bylo by to glupota.

Do znacznego kosztu dysku nalezy doliczyc kontoler SCSI (okolo 1500 PLN). Dodatkowo 32 bitowa magistrala PCI byla by kolejnym waskim gardlem. W praktyce ultraszybki dysk daje przyrost wydajnosci w aplikacjach na bazach danych, serwerach aplikacji. W przypadku normalnych zastosowan przyrost bedziesz miec taki ze Ci word 200x zamiast 3,5 sekundy wlaczal sie 3 sekundy. Wydac kilkatysiecy zlotych na cos takiego to raczej glupota - za ta cene mozna zakupic bardziej przydatne czesci ;) (np All-in-wonder Radeon 8500 ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto kupić seagate cheetach do domowego kompa, jak duży będzie ogólny wzrost wydajności

Z ekonomicznego punktu widzenia bylo by to glupota.

Do znacznego kosztu dysku nalezy doliczyc kontoler SCSI (okolo 1500 PLN). Dodatkowo 32 bitowa magistrala PCI byla by kolejnym waskim gardlem. W praktyce ultraszybki dysk daje przyrost wydajnosci w aplikacjach na bazach danych, serwerach aplikacji. W przypadku normalnych zastosowan przyrost bedziesz miec taki ze Ci word 200x zamiast 3,5 sekundy wlaczal sie 3 sekundy. Wydac kilkatysiecy zlotych na cos takiego to raczej glupota - za ta cene mozna zakupic bardziej przydatne czesci ;) (np All-in-wonder Radeon 8500 ;))))

myślę że przesadziłeś z tym pci32 i 64. jeżeli chce podłączyć 2 lub 4 dyski w raida to owszem pci32 się wyłoży ale przy jednym to bez przesady spoko wytrzyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że przesadziłeś z tym pci32 i 64. jeżeli chce podłączyć 2 lub 4 dyski w raida to owszem pci32 się wyłoży ale przy jednym to bez przesady spoko wytrzyma

Uwazam ze mam racje. Mowimy tutaj o dysku SCSI o transferze ponad 40 MB/s. PCI jest reliktem przeszlosci, nalezy pamietac ze cale pasmo jest wpoldzielone na wszystkie urzadzenia na magistrali - np u mnie dzwiek, LAN 100 mbit/s, ISDN, karta do montazu video. Zostaje naprawde male pasmo dla kontrolera SCSI

Tak wiec ciagle uwazam ze ten dysk nie ma zadnego zastosowania w warunkach domowych, a za jego cene mozna spokojnie zakupic "wypasiony" zestaw PIV 2,53 GHz+ plyta na RamBus czy dowolnego Athlona i zysk wydajnosci bedzie nieporownywalnie wiekszy (pytanie tylko PO CO? - w zastosowaniach domowych tez bedzie to niewykorzystane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze mam racje. Mowimy tutaj o dysku SCSI o transferze ponad 40 MB/s. PCI jest reliktem przeszlosci, nalezy pamietac ze cale pasmo jest wpoldzielone na wszystkie urzadzenia na magistrali - np u mnie dzwiek, LAN 100 mbit/s, ISDN, karta do montazu video. Zostaje naprawde male pasmo dla kontrolera SCSI

a propo ceny to sterownik scsi można kupić sporo taniej a dysk 10k rpm

a a propo pasma to nie jest całyczas wykorzystywane na 100%.

patrząc na twój przypadek to isdn pewnie 2b+d co wykorzystuje raczej niewiele pci karta sieciowa to już więcej bo w extremalnych warunkach 11MB/s bo nie sądzę że w praktyce będzie więcej i też nie przez cały czas do montarzu video przydał by się scsi :?

teraz inna sprawa. mam b4 i lan 100Mb/s (3c905c), w momencię gdy brat ciągnie odemnie film kiepsko z jakimikolwiek operacjami na dysku a jak miałem scsi to nie było większego problemu a tak nawet gta3 mi się tnie(w czasie gdy sieć obciążona na 100%)

także w sprawie związanej z kasą przyznam ci rację ale z tym obciążeniem PCI tak nie do końca się zgadzam. owszem scsi będzie nie do końca wykożystane przy takim obciążeniu ale i tak wydajniejsze niż ata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czlowieku, za cene tego hdd i kontrolera mozesz sobie kupic kontroler raid i zrobic sobie 4 kanalowy raid 0, ata133 z dyskami maxtora po np. 40gb...

ale czas dostępu, a o to mi chodzi nie zmieni mi się, poza tym mają to być dwa dyski w strippingu, mój komputer pracuje w firmowej domenie i jest mocno obciążony przez różne rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej kupic ramu np. 3x512mb =1,5GB .Bys sobie wjebal windowsa do ramu i by ci chulal :). A propo Na co ci taki szybki twardziel??? i moim zdaniem predkosc dzialania komputera w aplikacjach (ostatnio nawet rownierz w zchrzanionych grach np.gta3) zaley glownie od ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdzie nie mogę dostać takiego ramu jak mam teraz, a poza tym i tak mog włożyć max 512 MB, po prostu inni użytkownicy sieci nonstop przeglądają mój dysk, mam na komputerze sporą bazę danych

To trzeba bylo tak mowic odrazu a nie "do zastosowan domowych" Jesli masz mozliwosc za 700 PLN to mozna sie zastanowic ale ciagle pamietaj ze musisz kupic kontoler SCSI a to wydatek rzedu 700-1100 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stało się , wsadziłem dwa cheetachy, kontroler adapteca, zrobiłem stripping i zainstalowałem windę. Pierwsze wrazenie niesamowite, instalacje z dysku, kopiowanie, otwieranie czegokolwiek, jednym słowem pełen wypas. Poza tym komp odpala się w 9 sek(od momentu wciśniecia zasilania, póki co windows jest w miare czysty więc startuje zajebiście). Tylko ten hałas, hm ..... ale i tak warto. Ogólny wzrost wydajności systemu jest ogromny, subiektywnie komp chodzi lepiej niż komp mojego grafika :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stało się , wsadziłem dwa cheetachy, kontroler adapteca, zrobiłem stripping i zainstalowałem windę. Pierwsze wrazenie niesamowite, instalacje z dysku, kopiowanie, otwieranie czegokolwiek, jednym słowem pełen wypas. Poza tym komp odpala się w 9 sek(od momentu wciśniecia zasilania, póki co windows jest w miare czysty więc startuje zajebiście). Tylko ten hałas, hm  ..... ale i tak warto. Ogólny wzrost wydajności systemu jest ogromny, subiektywnie komp chodzi lepiej niż komp mojego grafika :D  :D  :D

heh a niedlugo wyjdzie SerialATA. Nie chcie cie dobijac ale nie lepiej bylo by zlozyc drugi komp dla uzytkownikow sieci???. Kupic dwa Matroxy 40gb ATA 133 i zrobic z nich RAID do tego jakas plyta pod AMD z obsluga RAID 133 np DFI dobra stabilna i tania mozliwosci o/c. I jeszcze do tego jakis D1200@1600+(10,5x133) do tego ze 256mb ramu , jakis cichy cooler karta na graficzna na PCI. Jeszcze z tego by sie dalo jakis Server Postawic :P. Nie byloby szybciej??? (nie wiem bo sie nie znam na hdd ale moim zdaniem bylo by lepiej i szybciej???). A taniej by bylo??. Heh ale juz po fakcie. W kazdym razie ja bym wolal taki serverek niz jakies wypasione twardziele. Zawsze by tam mozna bylo jakis server na Linuxie postawic jakby byla potrzeba albo jakis FTP a moze server Edonkeya. A jakby ramy stanialy to by dolozyc jeszcze 512 i bylby server MAZENIE!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz małe porównanie

2*seagate cheetach 36 GB 15000 obr

czas dostępu:

3,92 ms

prędkość zapisu 82 mb/s

prędkość odczytu 92 mb/s

2*maxtor 40 GB 7200 obr ata 133(na dysku kontroler ata 100)

czas dostępu:

13,1 ms

prędkość zapisu 49 mb/s

prędkość odczytu 52 mb/s

dodam jescze że do maxtorów nie mam raida sprzętowego tylko tryb paskowy w win2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak powiesz mi gdzie kupię ram który wytrzyma moje ustawienia to zwiększe ilość pamięci, a poza tym żaden inny dysk nie ma tak krótkiego czasu dostępu,

jak SDRAM to OCZ 180mhz a jak DDR to Xtreme DDR PC3200 albo Szajsungi PC2700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak powiesz mi gdzie kupię ram który wytrzyma moje ustawienia to zwiększe ilość pamięci, a poza tym żaden inny dysk nie ma tak krótkiego czasu dostępu,

jak SDRAM to OCZ 180mhz a jak DDR to Xtreme DDR PC3200 albo Szajsungi PC2700.

teraz mam Infineon PC180 CAS3, za tamtymi się rozejrzę, ale chyba prędzej zmienię platformę na AMD i jakieś DDR-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...