Skocz do zawartości
marcin8555

[2500zl] [praca, gry] upgrade platformy - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę wszystkich użytkowników o pomoc w aktualizacji obecnego zestawu.

Komputer służy do pracy, dużo zakładek w Chrome kilka wewnętrzynch tooli, gry (CS:GO, Valorant za niedługo Cyberpunk, jak wyjdzie ;). W tej kolejności, więcej na nim pracy niż grania ale to granie jest regularne. Mam 2 pady z xboxa podpięte więc czasem na TV też w coś zagram.

Mój obecny zestaw:

1 x SilentiumPC Grandis XE1236 () 
1 x Corsair CX550M 550W 120mm Bronze Semi-Modularny (CP-9020102-EU) 
1 x Kingston  8GB (2x4GB) 2666MHz CL15 HyperX Fury Black (HX426C15FBK2/8) 
1 x AsRock Z170 Gaming K4 Fatal1ty /intel Z170, DDR4, LGA1151/
1 x Intel Core i5-6600K /3.5GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/ (BX80662I56600K) 
1 x Palit GeForce GTX1060 DualFan 6GB DDR5 192bit (1708/8000)  (NE51060015J9D) 
1 x SilentiumPC Pax M70 Pure Black (b/z) 
1 x Samsung Evo 970 Plus 1 TB

1 x WD Red 3tb

1x monitor benq 2411 full hd

Posiadane części (już kupione):

Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black

Co chciałbym zrobić:

Wymiana płyty i procesora, zainstalowanie nowych kości RAM oraz przepięcie pozostałych części z upewnieniem się żeby wszystko do siebie pasowało. Po tym upgradzie pewnie gdzieś po nowym roku chciałbym zmienić monitor na zakrzywiony coś 2k nie robiłem reserachu jeszce w tym temacie. Kartę graficzną na ten moment bym zostawił, ale fajnie jakby była w przyszłości była możliwość łatwej rozbudowy.

Wątpliwości:

Przyznam szczerze że czekałem na premierę ryzenów w serii 5000, natomiast są one praktycznie nie do dostania. Zależy mi trochę na czasie oraz widzę coraz więcej komentarzy że przy obecnym pułapie cenowym średnio się one opłacją. Nie robi mi różnicy czy to AMD czy Intel, zależy mi na waszej opinii. I na tym żeby reszta komponentów do siebie pasowała. 

Bardzo proszę o opinię i wasze sugestie, jeżeli macie jakieś pytania to bardzo proszę o informację  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi