robcio140 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 mam komputer kilku letni nie wiem co można by wymienić aby go ulepszyć, co nowszego pociągnie moja płyta procesor intel G860 3.0 dwa rdzenie płyta główna MSI B75MA-E33 grafika RADEON 7700 1gb ram 2x4 gb dysk SSD 250 + 2TB zasilacz Corsair 550W gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Możesz wymienić procesor na i7-3770 (do wersji K przy tej płycie nie warto dopłacać) albo dowolny i5-3XXX, przy czym trzeba tutaj rozważyć opłacalność modernizacji tak starego sprzętu. i7 na Allegro osiąga jakieś kosmiczne ceny. Na OLX można znaleźć oferty od 400 zł. Szału nie ma. Do tego na fabrycznym chłodzeniu może być trochę ciepły. Natomiast najmocniejszy i5-3570 to już maksimum 200 zł, a nieco taniej dostaniesz słabsze 3550, 3470, 3450 itp. Wszystkie są dość porównywalne, mają po 4 rdzenie i zjadają Twojego Pentiuma na śniadanie, ale do gier w dzisiejszych czasach się nie nadają. Moim zdaniem, jeżeli chcesz nieco ożywić swój podstarzały zestaw, to śmiało bierz po taniości którykolwiek i5, ale jeśli liczysz na jakieś granie w nie-aż-tak-stare tytuły, to szykuj się na wymianę całego sprzętu, bo sensowność zakupu i7 + jakiejkolwiek przyzwoitszej karty graficznej jest wysoce wątpliwa. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcio140 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 wielkie dzięki, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Kolega topdog też ciekawie wykombinował. Ja nie byłem pewny co do kompatybilności Xeona z Twoją płytą. Widzę, że takiego Xeona ktoś wystawił na OLX za 220 zł, więc jak najbardziej opcja warta rozważenia, porównywalna wydajnościowo z i7. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...