RDeschain Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2021 Szanowni użytkownicy, Zbliża się czas wymiany mojego archaicznego komputera na coś nowego - głównie pod kątem gier, filmów; a w przyszłości może też zabawy w wirtualną rzeczywistość. Oto lista części zestawiona dzięki pomocy kolegi bardziej ogarniającego temat: https://pcpartpicker.com/list/dFd4j2. Procesor: Intel Core i5-10600K 4.1 GHz 6-Core* Chłodzenie procesora: CoolerNoctua NH-D15S 82.52 CFM Płyta główna: Asus ROG STRIX Z490-E GAMING ATX LGA1200 Pamięć RAM: Crucial Ballistix 32 GB (2 x 16 GB) DDR4-3600 CL16 Dysk: Patriot VPN100 1 TB M.2-2280 NVME Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 1060 6GB 6 GB AORUS* Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX ATX Mid Tower Case (powinna pomieścić chłodzenie procesora, które zajmuje sporo miejsca) Zasilacz: be quiet! Dark Power Pro 11 850 W 80+ Platinum Certified Semi-modular ATX (850 W to może nieco za dużo, ale wolę mieć rezerwę) *W temacie grafiki i procesora - planuję w przyszłości podmianę na (odpowiednio) RTX 3080 oraz nowszą generację procesorów Intela (i9-11900K), kiedy dostępność i ceny będą lepsze. Stąd wybór płyty głównej, która w porównaniu do wspomnianych elementów jest z wyższej półki. Jeśli chodzi o budżet, to nie mam jakichś sztywno wytyczonych granic. Do zestawu chciałbym też dołożyć odpowiedni monitor, na którym mógłbym pracować oraz grać. Byłbym wdzięczny za opinie na temat wybranego zestawu - jeśli ktoś ma doświadczenia z którymś z elementów i chciałby się podzielić (zachęcić/zniechęcić do zakupu) - z góry serdecznie dziękuję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2021 Przy tym BQ postawiłbym znak zapytania. Sam jej nie posiadam, ale jak gadałem z ludźmi to narzekali na ciasnotę. Też interesowałem się tym BQ, ale finalnie wziąłem SG7V od SPC. Ja mam w 4 literach opinie, że "jak można pakować budę od SPC do zestawu za 6k!!!" - w tej cenie zaoferowała mi 4 wentylatory argb, filtry na froncie i topie i przede wszystkim mega dużo miejsca i opcję montażu na topie chłodnicy 360. Płyta ok. RAM : Jak później chcesz brać 11 gen, zainwestuj w lepszy ram. Tu proponuje viper steel 4000. Na razie przy 10 gen, zbij cl. Później pod 11 gen możesz latać z taktowaniem 4000Mhz. SSD : ja osobiście nie mam zaufania do patriota jeżeli chodzi o dyski, bo mi 3 2.5 calówki od nich padły. Chociaż tak na prawdę jak nie zamierzasz trzymać tam ważnych rzeczy, to mniejsza o dysk. Co do monitora, tutaj celujesz w co? 4K 60hz czy WQHD 144/165Hz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...