Bonusso3 Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) Cześć Pany, Z racji, że chyba drożej już nie będzie chcę zmienić swojego staruszka. i5 2500k już z lekka się poci ? Nie przedłużając myślę o takiej konfiguracji od jakiegoś czasu i tak się za bardzo nie mogę zdecydować: CPU: AMD Ryzen 7 3800X -1450zł RAM: GOODRAM IRDM PRO 2X8GB DDR4 3600 CL17-19-19 - 400zł Płytka: ASUS TUF GAMING B450M-PRO II - 500zł lub MSI MAG B550M Mortar ~700zł to wszystko ma być na starym zasilaczu XFX CORE 550W + jakaś tam grafika AMD. Oczywiście zasilacz zmienię jak dodam jakąś kartę rozsądną + dodam SSD m2 ale to nie jest priorytet. Co myślicie o takim zestawie? Dobrze kombinuję? Dzięki za odpowiedzi. Pozdro ? Edytowane 16 Lutego 2021 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 Ogólnie żeby lepiej ci doradzić, potrzebujemy znać twoje zastosowanie. W obecnych czasach, gdzie i7 10700F kosztuje 1200zł, branie AMD przestało być opłacalne, ale tak jak mówię - musimy znać twoje zastosowanie. AMD na bank ci nie ruszy na 3600Mhz, a intel już tak, a to zawsze dodatkowy power. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 Godzinę temu, roar.RAR napisał: Ogólnie żeby lepiej ci doradzić, potrzebujemy znać twoje zastosowanie. W obecnych czasach, gdzie i7 10700F kosztuje 1200zł, branie AMD przestało być opłacalne, ale tak jak mówię - musimy znać twoje zastosowanie. AMD na bank ci nie ruszy na 3600Mhz, a intel już tak, a to zawsze dodatkowy power. 3600 MHz na ramie bez najmniejszych problemow czy kombnowania ruszylo mi na ryzenie 3600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 17 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2021 6 godzin temu, roar.RAR napisał: AMD na bank ci nie ruszy na 3600Mhz, a intel już tak, a to zawsze dodatkowy power. Ruszy ? Już sprawdzałem na R5 3600. Dlaczego miałoby tak nie być? 6 godzin temu, roar.RAR napisał: W obecnych czasach, gdzie i7 10700F kosztuje 1200zł, branie AMD przestało być opłacalne i7 ma zablokowany mnożnik, a żeby obsłużył szybszy ram trzeba płytki Z, a taka co by mi odpowiadała to przynajmniej 900-1000zł co jest chore. 6 godzin temu, roar.RAR napisał: ale tak jak mówię - musimy znać twoje zastosowanie. Zastosowanie ogólne, z gierek to czasem w Warzone pyknę, a tak to zastosowania domowe + coś tam zakodzę, docker, virtualizacja. Nic szczególnego. Przy 1440p nie ma jakiejś super różnicy między tym i7 a Ryzen 7. Nie mam zamiaru wydawać +500zł za 10% wydajności, mija się to z celem. Upgrade PC jest tylko dlatego, że legendarna i5 zaczyna się pocić i trzeba było zbić taktowanie, chyba się kończy krzem. A z racji, że ceny zaczynają spadać to chyba dobry pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...