RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, przychodzę po poradę. Od kilku dni karta graficzna wiesza mi komputer w dziwnych momentach. W Windowsie wszystko jest ok, podczas oglądania filmów tez. Ale gdy odpalam jakąś grę to po kilku minutach wywala artefakty gdy wejdę do menu gier. Ceny kart są kosmiczne. A znajomy poleca piekarnik, a ja jestem lekko sceptyczny czy to coś da. Dodam że w MSIafterburnerze zmniejszyłem taktowanie na rdzeniu i pamięciach o 200 i 500 i ustawiłem obroty wentylatora na 100%. Mimo wszystko problem nadal występował. Czasami wywalało do menu z napisem ze sterownik przestał działać a czasami całkowita zwiecha. Pasta i termopady zmienione tydzień temu. Ktoś ma jakieś pomysły? Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez RorekJG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 A jakie masz temperatury w trakcie grania. Odpal jakiś benchmark i w tle np. HWINFO lub inny program monitorujący . Ewentualnie zbić taktowania pamięci o 50 czy 100 MHz w dół. Można też pokusić się o sprawdzenie napięć na zasilaczu podczas obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Testowałem teraz druga kartę HD 7850 i wszystko śmiga wiec zasilacz (OCZ 500 lub 550w) i płyta główna (gigabyte GA-z97p) raczej ok. Co do HW info to oto idle i w grze... Czy jest możliwość ze jest winny zimny lut? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Spróbuj zbić trochę taktowanie pamięci - krok co 50 MHz. Zastanawiające jest napięcie zasilania rdzenia - 0,975V dla trybu iddle i dla w grze. Podglądnąłem w necie, że powinno być w okolicach 1,2V Nie robiłeś jakiegoś UV?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Nie robiłem UV, aż sam jestem w szoku bo nie wiedziałem ze jest niższy. Znalazłem przyczynę tych artefaktów. To chyba odrobinka pasty termo. Przetarłem dokładnie spirytusem i karta jak nowa. Temat do zamknięcia i dziękuje za chęci pomocy 🙂🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 To daj teraz zrzut z HWINFO...jestem ciekaw czy napięcie na rdzeniu jest już poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Wszystko jest bez zmian jeśli chodzi o napięcie. Artefakty tez wróciły. rozebrałem chłodzenie i w oczy rzuciło mi się dziwne przebarwienie na elemencie. Czy to tak powinno wyglądać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Spróbuj jednak z obniżaniem taktowania pamięci i ewentualnie rdzenia też. Zainstaluj jakiś program który umożliwia zmianę napięcia zasilającego i potestuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 17 godzin temu, RorekJG napisał: Nie robiłem UV, aż sam jestem w szoku bo nie wiedziałem ze jest niższy. Znalazłem przyczynę tych artefaktów. To chyba odrobinka pasty termo. Przetarłem dokładnie spirytusem i karta jak nowa. Temat do zamknięcia i dziękuje za chęci pomocy 🙂🙂 Tak z ciekawosci to uzyles pasty przewodzacej prad i bylo spiecie czy po prostu pasta powodowala brak kontaktu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RorekJG Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 09:44, tyr83 napisał: Tak z ciekawosci to uzyles pasty przewodzacej prad i bylo spiecie czy po prostu pasta powodowala brak kontaktu ? Arctic mx2. Dla pewności przetarłem styki na płycie głównej, dodałem kilka dodatkowych termopadów na pamięci karty. No i znowu działa dobrze. i w grach i 25 min w furmarku. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...