Skocz do zawartości
150367

Monitor do 2k pln - dość uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. przymierzam się do zmiany monitora.

Na tą chwilę mam DELL U2415, gdzie głównym atutem były proporcje  1200 w pionie.

Priorytety się zmieniły, już proporcje nie są kluczem, albo sam nie wiem czego chcę 🙂

Budżet - do 2 tys pln. rozmiar 27 do 34" jeszcze nie umiem się zdecydować czy pokocham ultra panoramę

Przeznaczenie: zawodowo sortowanie zdjęć, nie muszę mieć gamoutu full Adobe ale 100% sRGB by się przydało, nie pracuję z kolorem ale z grubsza chciałbym mniej więcej widzieć co i jak powinno wyglądać. ( fotki nie są do netu ale drukowane, jednak to nie ja podejmuję walkę z kolorami.)

filmy, necik, wykresy giełdowe- (ostatnio duzo czasu spędzam na analizie wykresów), YT sporadycznie Office. Gry - gram w zasadzie tylko w MSF i DCS, ale przypuszczam, że kiedyś coś jak COD się jeszcze przytrafi. Jednak nie często i nie mam tu ciśnienia na 144Hz. Dodam też, że podświetlanie od tylca czy inne ledowe atrakcje mi po prostu wiszą, mam własne fajne podświetlenie

Najważniejsze dla mnie jest jakość oglądanych filmów, te oglądam zwykle z dystansu 3m.  Dystans  przy biurku to około 80cm. Wspomniane lotnicze symulatory, wielką frajdę sprawia mi kontemplacja widoków  przy locie  VFR, office, YT i ogólnie necik w summie tu może być co kolwiek do wyświetlenia.

Mój typ ulubiony to VA i pokrewne, teraz mam IPS  bo dałem się skusić ale już po miesiącu żałowałem.

rozmiar- minimum to 27" ale odnoszę wrażenie, że 34 lub 32  będzie rozsądniejsze. Rozdzielczość minimum to 2k ale chyba więcej będzie lepiej.

Komputer który to zasila to RTX3070, 32GB DDR4 1200/CL12 i jeszcze Rysiek 3600 ale pewnie go zmienię na 5600 albo poczekam jeszcze może zen3 będzie działał  z AM4+?,  Dysk NVMe Generalnie komputer lepiony pod MSFS,  bez szału ale źle też nie jest, zwłaszcza na dzisiejsze czasy z GPU

UFF:) 

Przeglądałem co ostatnio ppc uznało za godne uwagi i tak moje wybory to

Samsung S34J550 tanio- panoramicznie i chyba bardzo uniwersalnie.

AOC AGON AG322QC4 ciagle tanio, proporcje bardziej uniwersalne i jest niby HDR

Dell S271DGF ciągle cena:)  kusi gamoutem ale czytałem że jest wyraźne srebrzenie którego nie znoszę.

iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 podobnie jak wyżej, 

Philips Momentum 326M6VJRMB/00 bardzo długo czytam o tym monitorze i czesto jest  chwilowym nr.1 gdy jeszcze nie mam przeznaczoych środków.

jest 4k które po za msfs będzie raczej fajnie działać, jest HDR który ponoć mimo że marny to jest:)  jednak przy filmach panoramicznych sam nie wiem 🙂 

a może macie jakieś inne typy?  

Napisałem że 2k to max ale 2.5  gdyby to było coś co moje fiu bździu zaspokoi było by mile widziane.

Dzięki za podowiedzi.

A!!!

Nie wiem czy chcę płaski czy wklęsły,  jak kurwe to jak największy promień 1500 1800....

Edytowane przez 150367
literówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi