Skocz do zawartości
jazon14

Upgrade dysku i chłodzenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem przyspieszyć oraz wyciszyć PC dlatego pomyślałem o zakupie SSD oraz wymianie chłodzenia procesora.

Obecnie procesor chłodzi dołączony do niego stockowy cooler Intel, który nie należy do najcichszych. Chcę go wymienić na SilentiumPC Fera 5 czy to dobry wybór i czy będzie pasować bez problemu?

Co do dysków to są dwa HDD: WD Blue 1TB z dwiema partycjami (C z systemem i programami oraz D z grami) i WD Purple 1TB z jedną partycją jako magazyn na różne pliki. Chcę dołożyć dysk SSD, na którym będzie system, programy i gry. Na mojej płycie GIGABYTE GA-B250M-D3H (rev. 1.0) znajduje się złącze M.2 obsługujące dyski NVMe PCIe Gen3 x4 jednak znajduje się ono między gniazdem procesora a kartą grafiki (przy samej karcie graficznej od góry). Z tego co czytałem dyski te potrafią mocno się grzać i o to się obawiam zwłaszcza w takim ciasnym miejscu. Dlatego nie mam pojęcia na co się zdecydować M.2 czy SATA 3 ?

Zastanawiam się nad Crucial MX500 SATA3 500GB za 211zł oraz Crucial P5 M.2 NVMe 500GB za 239zł.

Specyfikacja PC:

Procesor: Intel Core i5-7500, 3.4GHz

Płyta główna: GA-B250M-D3H (rev. 1.0)

Pamięć RAM: GoodRam Play, DDR4, 8 GB(2x4GB), 2400MHz, CL15

Karta graficzna: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB GDDR5 (256 Bit)

Zasilacz: XFX TS 550W

HDD 1: Western Digital Caviar Blue 1 TB 3.5" SATA III (WD10EZEX)

HDD 2: Western Digital Purple 1 TB 3.5" SATA III (WD10PURX)

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG2W Pure Black

System operacyjny: Windows 10 x64

Edytowane przez jazon14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, Breaky83 napisał:

dobry wybór, choć tu nawet mniej wydajne chłodzenie typu spartan 4 by wystarczyło.

co do dysku Twoja płyta:

GA-B250M-D3H (rev. 1.0)

jak dobrze pamiętam obsługuje dyski m.2 więc już możesz kupić:

https://www.x-kom.pl/p/538294-dysk-ssd-wd-500gb-m2-pcie-nvme-blue-sn550.html 219 zł

z kodem: prezent . Pozdrawiam 🙂

A jak ten WD ma sie do Cruciala? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi