Ignacyk132 Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2021 (edytowane) Siemka, mam mały problem. Wymieniłem płytę główną, RAM i procesor, wszystko ładnie złożyłem, włączyłem komputer lecz na monitorze był czarny ekran, wyłączyłem komputer, odpiąłem i znów podpiąłem kabel od monitora i komputer już się nie włącza. Nie kręci się żaden wentylator, żadna z diod EZ Debug LED nie świeci, dysk nie startuje. Podpiąłem zasilacz pod starą konstrukcje i wszystkie wentylatory działają. Czego próbowałem; - odpięcie wszystkich USB - wyciągnięcie baterii CMOS - odpalenia komputera tylko z procesorem i chłodzeniem - odpalenie tylko z jedną kością RAMu - odpalenie poprzez zwarcie pinów Power metalowym przedmiotem - ponowne złożenie komputera - odpalenie bez procesora Specyfikacja"problematycznego" komputera - procesor i5 10600K - płyta główna MSI B460M-A PRO - zasilacz SilentiumPC Vero L1 500V - karta graficzna Radeon RX480 XFX - ram GoodRam IRDM X DDR4 2x8 GB 3200Mhz Specyfikacja starego komputera -i5 4460 -MSI B85-G43 - ten sam zasilacz - ta sama karta graficzna - HyperX DDR3 3x4GB Edytowane 19 Maja 2021 przez Ignacyk132 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2021 Brak jakiegokolwiek dźwięku jak startujesz komputer bez procesora oznacza. że płyta główna jest nie zasilana lub martwa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignacyk132 Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2021 Tak właśnie myślałem. Jest coś jeszcze co mogłoby potwierdzić, że to płyta jest winowajcą? Niestety nie znam możliwości sprawdzenia procesora na innej jednostce. Mógłbyś polecić jakąś płytę główną, która kosztuje mniej niż 700zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 20 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2021 https://www.x-kom.pl/p/564413-plyta-glowna-socket-1200-gigabyte-z490-ud.html#Opinie Celuj coś na Z490 przynajmniej będziesz mógł sobie podkręcić Pamięć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...