Skocz do zawartości
savnex123

Upgrade komputera do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Aktualny setup:

i5 7600k + spc spartan 3 LT 

msi z270 gaming m3

2x8 gb ram xpg adata Z1 3000mhz

gainward gtx 1060 6gb phoenix

zasilacz corsair rmx550w 

obudowa SilentiumPC Aquarius X70T 

Z uwagi na to, że ostatnio więcej czasu spędzam w różnych programach do obróbki zdjęć, montażu wideo i same w sobie gry też mocno zaczynają już obciążać mój procesor + chciałbym zacząć streamować zdecydowałem, że pora na upgrade podzespołów. Karty graficznej nie mam zamiaru ruszać jak na razie bo ceny GPU mnie nie zachęcają. Prosiłbym o pomoc w doborze procesora, ja myślałem nad i9 10900f + MSI B560 TORPEDO  albo i7 11700f + MSI B560 TORPEDO. Do tego wziąłbym też SPC Fera 5 jako chłodzenie.

Może mnie ktoś poprawić ale pamięci ram chyba kupować nie muszę bo intele aż tak nie są zależne od taktowań pamięci jak Ryzeny. 

Pytanie co z zasilaczem bo ma on certyfikat 80+ gold i teoretycznie ta platforma nie powinna pożreć więcej jak to co zasilacz potrafi. 

Budżet jest do 3000 zł ale jak dałoby radę złożyć zestaw poniżej tej kwoty, a równie wydajnie to bym się nie obraził 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz twojego procka trochę podkręcić i ogólnie na takim zestawie jak masz streaming powinien działać. Jeśli nie to najtańsza opcja upgrade to Ryzen 3700 i B550.
Sprawdziłbym jeszcze ustawienia RAM czy są na 3000Mhz ,łatwo to zrobić za pomocą programu CPU-Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi