rise Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 Witam, Zmieniłem niedawno platformę na ryzen 5600x, wszystko nowe, została obudowa i zasilacz. Pytanie czy powinienem zmienić też zasilacz, obecny to pięcio letni be quiet system power 8. Lepiej kupić coś nowego żeby chronić nowy sprzęt czy nie ma sensu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 Weź do ręki miernik, puść coś obciążającego i zobacz jak się mają napięcia. Jaka moc tego zasilacza i jaka reszta podzespołów? Nowsze zasilacze są wydajniejsze prądowo, no i na pewno są na nowszych podzespołach ale nie masz najgorszego zasilacza i nie jest konieczna wymiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) 4 godziny temu, rise napisał: Witam, Zmieniłem niedawno platformę na ryzen 5600x, wszystko nowe, została obudowa i zasilacz. Pytanie czy powinienem zmienić też zasilacz, obecny to pięcio letni be quiet system power 8. Lepiej kupić coś nowego żeby chronić nowy sprzęt czy nie ma sensu ? Do samego procesora nie ma najmniejszego sensu wymieniac zasilacza, spokojnie wystarczybly do zasilenia 3 takich prockow. Pelna odpowiedz na twoje pytanie nie jest mozliwa, bo nie podales jaka masz karte graficzna. Edytowane 6 Września 2021 przez tyr83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rise Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 Nie podałem pełnej specyfikacji bo nie chodzi mi o moc a o to czy jest sens zmieniać działający 5 letni zasilacz. Chyba po prostu kupię SilentiumPC Supremo 550W, jest 5 lat gwarancji i 80+ gold , a cena 230zł nie jest wygórowana . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 No dla świętego spokoju można. Jest sens podawać specyfikację bo jak masz spory zapas na 12V to zasilacz się nudzi i jest bezpieczny, jak natomiast jest na styk to może być już wyeksploatowany 😉 No ale jak chcesz mieć czyste sumienie to kupuj nowy, i tak to się tak skończy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rise Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 38 minut temu, Bonusso3 napisał: No dla świętego spokoju można. Jest sens podawać specyfikację bo jak masz spory zapas na 12V to zasilacz się nudzi i jest bezpieczny, jak natomiast jest na styk to może być już wyeksploatowany 😉 No ale jak chcesz mieć czyste sumienie to kupuj nowy, i tak to się tak skończy Racja, w takim wypadku to ma sens. Zasilacz pracował na i5 6500 + rx 470 bez OC więc raczej spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 Zasadniczo zmierzyłbym ogólnie ile W pobiera cała maszyna pod obciążeniem. Kiedyś korzystałem z takiego panelu w zatoce 5,25" gdzie miernik poboru mocy był zamontowany między zasilaczem a gniazdkiem 220V (w wielkim uproszczeniu) bodajże od Zalmana. Zawsze widziałem ile realnie W pobiera cały komputer. A może masz jakieś skoki ? Od siebie dodam że mój zasilacz obsługuje już 2 komputer i ciągu paru lat i nie wymieniam bo m.in ciągle jest na gwarancji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rise Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) 27 minut temu, ATB-FLASH napisał: Od siebie dodam że mój zasilacz obsługuje już 2 komputer i ciągu paru lat i nie wymieniam bo m.in ciągle jest na gwarancji Cóż, jakbym miał high-endowy zasilacz z 10 letnią gwarancją to bym się nawet nie zastanawiał, ale mam zasilacz z niskiej półki. Edytowane 6 Września 2021 przez rise Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2021 Ryzen 7 5800x z rx580 pobiera w peaku 450W, więc jak masz jakieś 600+ W to nie jest konieczna wymiana, ale tak jak pisałem wcześniej, i tak pewnie wymienisz zasilacz więc spoko, przynajmniej będzie porządek z kablami, to jest fajne w nowych zasilaczach 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2021 RISE nie mam high-enda bo to tylko GOLD. Góra to TITANIUM ale cena to pod tysiaka podchodzi a i ochoczo 1000 przekracza więc to już daje po kieszeni. Niemniej dobry zasilacz to podstawa a dokładnie jego podzespoły. Kiepski zasilacz padając może zabrać do grobu więcej niż tylko siebie samego. Pal sześć jak to będzie RAM czy CPU ale jak pociągnie ze sobą dyski z ważnymi danymi to nie robi się ciekawie a takie przypadki się zdarzają. To taka luźna uwaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...