goral9000 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Cześć. Mam taką konfigurację PC: Płyta MSI MAG B460M Bazooka Procesor Intel Core i5 10400f RAM Crucial 2x8 GB 3000MHz CL15 Ballistix Dysk na system Samsung M.2 PCle NVMe 980 500GB Chłodzenie Fera 5 Korzystam z oprogramowania do CADa i postanowiłem dołożyć jeszcze 2 kości RAMu identyczne jak te które już pracują. Dołożyłem dwie kości i komp nie włączył się. Zresetowałem BIOSa i wpiąłem jeszcze raz wszystkie 4 kości i działa normalnie. Mam pytanie natomiast do pozycji Ranks z zdjęcia, przy czterech kościach jest Single, natomiast Channel jest jako Dual. Czy tak ma być? Pozdrawiam Piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Ranks - Single - to nie jest przypadkiem że kości są jednostronne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfgang Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, goral9000 napisał: Korzystam z oprogramowania do CADa i postanowiłem dołożyć jeszcze 2 kości RAMu identyczne jak te które już pracują. Dołożyłem dwie kości i komp nie włączył się. Zresetowałem BIOSa i wpiąłem jeszcze raz wszystkie 4 kości i działa normalnie. Mam pytanie natomiast do pozycji Ranks z zdjęcia, przy czterech kościach jest Single, natomiast Channel jest jako Dual. Czy tak ma być? "Ranks" to parametr mówiący o budowie wewnętrznej modułu pamięci, "Channel" natomiast dotyczy sposobu współpracy modułów RAM z płytą główną i CPU. To są niezależne parametry. Nie musisz nic zmieniać. 4 godziny temu, pietach napisał: Ranks - Single - to nie jest przypadkiem że kości są jednostronne ? Często tak jest, ale nie zawsze - wygląd zewnętrzny nie zawsze pokrywa się z architekturą wewnętrzną. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Wolfgang Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral9000 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 OK dziękuję za informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...