Skocz do zawartości
JacobJakub

[Poszukiwania] Klawiatura z wymiennymi przełącznikami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie

Po wielu problemach z aktualną klawiaturą, jestem zdecydowany ją zmienić na taką która zapewni mi zadowalający komfort pracy oraz pozwoli się łatwo po latach serwisować(obojętnie czy metodą wyciągnij i włóż, czy metodą lutowania do płytki drukowanej).
Ale nie wiem za bardzo co kupić.

Czy wystarczy że kupię byle jaką klawiaturę ze "znanymi switchami" np. coś z CherryMX lub innymi dostępnymi do zakupu osobno + dokupię do niej komplet 10-20 przełączników mechanicznych na przyszłość?
Czy może muszę kupić jakiś specjalny model klawiatury, która pozwala na łatwą wymianę przełączników sobie dedykowanych?
Czy może zdecydować się na własny build klawiatury? Słyszałem że aktualnie i takie rzeczy ludzie sobie konstruują i sprawiają.

Aktualnie korzystam z kompletu SteelSeries Apex M800 + Steelseries Rival 600 i do tej pory byłem zadowolony z tego duetu.
Z samą firmą Steelseries mam mieszane doświadczenia, mam problemy to z ww. klawiaturą, oraz z padem STRATUS XL, który odwala czasem elektroniczne wygibasy.
Sama klawiatura Apex M800 przejawia dziwny defekt w swoich przełącznikach, tj. rejestruje kliknięcia, czasem przestaje to robić z domyślną siłą nacisku, natomiast po siłowym wciśnięciu, ew. kilku powtórzeniach takich siłowych wciśnięć (brutalnych) problem ustaje na 20-30 minut na pojedynczym klawiszu, a później wraca. Aktualnie mam już 4 takie zmęczone klawisze.

Jeśli chodzi o kolejną klawiaturę to chciałbym poznać jak najwięcej opcji, więc narazie nie będę nakładał żadnych widełek cenowych. Chciałbym poznać opcje najtańsze i najdroższe. Jedyne "widzimisie" jakie mam to żeby klawiatura była pełnego wymiaru, nie TKL, oraz żeby klawiatura mogła w sobie zawierać przełączniki o podobnej charakterystyce pracy co te aktualne QS1 od SS, tj. Przełączniki liniowe, o jak najcichszym kliku, może nawet bez wyczuwalnego punktu aktywacji, coś jak (Cherry MX Red, Kailh Red).
Głośność pracy przełączników niebieskich lub nawet zielonych znanych firm jest dla mnie nieakceptowalna. Podświetlenie RGB per klawisz mile widziane.

Proszę o jak najwięcej propozycji, kupna czy rozwiązania mojego problemu, bo jestem daleki od podejścia: kupić byle co, zużyć w 2-3 lata, kupić kolejne, nie przejmować się.
Pozdrawiam serdecznie
JacobJakub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi