Skocz do zawartości
mostom

Chieftec i fan monitor.

Rekomendowane odpowiedzi

Od zailacza Chieftec odchodzi jeden kabelek - jakby do połączenia pod płytę w miejsce wentylatora.

Special Fan-M Connector (Fan Monitor Function)- to się zwie.

Czy ten kabelek należy podłączyć do płyty i wtedy będą odczytywane prędkości z wentyliw zasilaczu? I czy w przypadku jak tego nie podłącze to nic się nie stanie - nie będę miał tylko monitoringu - ale wentyle będą się kręcić z różną prędkością w zależności od temperatury.

Podłączał to ktoś może?

Dobrze główkuję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mu pewnie o to ze jak nie podepnie do mobo czarnego kabelka to nie we czy bedzie mial obwod - najprosszy sposob sprawdzic :) - u mnie po odlaczeniu wtyku wentyle chodza oki - bez roznicy ale monitoring mie sie podoba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mu pewnie o to ze jak nie podepnie do mobo czarnego kabelka to nie we czy bedzie mial obwod - najprosszy sposob sprawdzic :) - u mnie po odlaczeniu wtyku wentyle chodza oki - bez roznicy ale monitoring mie sie podoba :D

I o to mi chodziło. A nie mogłem sprawdzić bo siedzę przy innym kompie - ale już to też sam sprawdziłem - faktycznie wentyle chodzą (to jest tylko kabel dwuprzewodowy do samego monitoringu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest to kabelek do monitoringu obrotów wentylatora. Tak jak napisałem tylko i wyłącznie do monitoringu. Nie ma on żadnego znaczenia dla regulacji obrotów wentylatora w zasilaczu.Nie podłączenie go nie ma żadnych skutków - poza brakiem mozliwości odczytu obrotów wentyla zasilacza. a ładnie w MBM widać jak się one zmieniają przy wzroście temperatury zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest to kabelek do monitoringu obrotów wentylatora. Tak jak napisałem tylko i wyłącznie do monitoringu. Nie ma on żadnego znaczenia dla regulacji obrotów wentylatora w zasilaczu.Nie podłączenie go nie ma żadnych skutków - poza brakiem mozliwości odczytu obrotów wentyla zasilacza. a ładnie w MBM widać jak się one zmieniają przy wzroście temperatury zasilacza.

Mam za mało miejsca na podłączenie czwartego wentyla z regulacją obrotów. Zostawię jednak podłączony do tego gniazda wentyl z tyłu obudowy.

A jeszcze jedno - czy można jakoś w biosie ustawić coby na czerwono zaznaczało prędkość wentyli przy jakiś konkretnych wartościach. Bo mi ten od zasilacza (i z tyłu budy) pokazuje na początku mniej niż 1500 obrotów i w poście pokazuje na czerwono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to POST podaje tylko informacje i nie ma możliwości zmiany w biosie pokazywania progów obrotów wentylatorów. Jeżeli obroty są poniżej 1500 to POST wyświetla to na czerwono. Jest to na sztywno ustawione i nie mamy możliwości w tym pogrzebać - no chyba że ktoś chciałby sam edytować bios ale to już wyższa szkoła jazdy. Mam podobną sytuację przy starcie kompa gdy wentylator w Chieftecu ma około 1400 obrotów i jest to także wyświetlane na czerwono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...