Skocz do zawartości
qbusek

cyfrak do 5kzl

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

nie krzyczcie na mnie tylko !! - szukalem dosyc duzo w archiwum ale tam sa tylko cyfraki do ok 1 kzl :( - ja szukam czegos lepszego :) - jako ze jestem totalnym laikiem jezeli chodzi o fotografie cyfrowa prosze o szybka lekcje na co zwracac uwage etc ;)

jakies linki rowniez byly by przydatne :) - nie mowiac juz o konkretnych radach - np kup ten i ten model ;)

na razie zastanwiam sie nad: Nikon Coolpix 5700 albo znacznie drozszym D100 - co o tym myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Poczytaj recenzje na www.dpreview.com/ i www.steves-digicams.com/ ogolnie rzecz biorac musisz zwrocic uwage na rozdzielczosc matrycy w tej cenie to juz naprawde mozna kupic sprzet pro 5Mpixeli,rodzaj obslugiwanych kart pamieci itp. mysle ze po przeczytaniu recenzji na stronach do ktorych podalem linki sytucja sie rozjasni.Zwroc uwage na Canona G5,Olympusa C-5050,Minolte 7i lub drozsza (sprowadzana byla by na bank tansza)7Hi.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA ci polecam ten aparat co mam czyli Canon PowerShot S50.

5 Megapikseli, zdjęcia piękne. Kosztuje (w zależności od sklepu) od 2999 do 3299 PLN. Za kilkaset złotych dokupisz sobie jeszcze kartę pamięci(128,256,512 MB).

Pozdrawiam

ale nie rozumiesz ze ON che wydac caalusienkie 5k blach na cyfraaka wiec poco mu doradzasz takie cos.. ;)

przecie nie ma to jak super sprzet w rekach amatora :lol:

no offence men ;)

ps. jak bardzo chcesz sie pozbyc 5000 kasy to idz do sklepu z cyfrakami - obsluga pomoze Ci błyskawicznie

pps. mozesz przyokazji zakupu cyfraka zmienic ECS'a na cos bardziej high endowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam :P ecsik chodzi bardzo dopze :P

a aparat nie bedzie dla mnie jak latwo sie domyslic ...

zobacz na strone ktora mam podspodem - ojciec potrzebuje cos do robienia wstepnej dokumentacji ...

nie ja place wiec :) - chcialem tylko pomoc mu jakos w wyborze ale jak widze wiekszosc userow tego forum zamiast napisac cos na temat woli robic wielkie off topici :(

:arrow: kod - dzieki za linki - juz sie zabieram do lektury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja <font color="#FF0000">[ciach!]</font> tyle mamony na cyfrowe??

za polowe tego kupisz cos wypasionego a reszte na cos innego przeznacz

Wypasionego ??

Czlowieku czyty masz pojecie o wypasionych cyfrakach ?

Poczytaj troszke o nich i ich specyfikacjach, looknij na fora o cyfrowach.

Qwa takie gadki mnie juz doluja :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz do czego potrzebujesz. Niecierpie jak ludzie zadala pytania aprat do xxxx pln.

Najpierw sie patrzy na zastosowanie a potem na cene.

Za 5K mozesz miec np Canona G3 + zew. lampa blyskowa plus konwerter wide i tele + spory CF. Ale jesli np nie masz zamiaru robic zdjec w pomieszczeniach a zalezy Ci na teleobiektywie to polecil bym DSLR z teleobiektywem. A moze potrzebujesz makro? Wtedy nikony sa bezkonkurencyjne. etc etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tylko jedna uwaga:

jesli masz tylko 5K to o D100 zapomnij. W stanach same body kosztuje 1400 USD do tego nalezalo by conajmniej drugie tyle przeznaczyc na zestaw obiektywow (pamietaj o mnozniku 1,5 - trzeba zainwestowac w dobry obiektyw szerokokatny chyba ze CIebie satysfakcjonuje 35x1,5 w wide - mnie zdecydownie nie)

z tanich DSLRi IMHO najlepszym wyborem w tej chwili jest Canon EOS 10D. Cena minimalnie nizsza. Obiektywy podobnie - Canonowskie sa w porownywalnych cenach do Nikona, Sigma robi tansze z oboma bagnetami za ta sama cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisalem aparat bedzie glownie wykorzystywany do robienia zdiec praca mojego ojca ...

oczywiscie czasami bedzie urzyty do zrobieina kilku fotek z wypadu za miasto :)

jak na razie jestem prawie zdecydowany na minolte 7hi ... - warto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jak widzialem bardzo rozne zarowno na zewnatrz jak i wewnatrz. Napewno nie jest CI potrzebny szeroki kat. na DSLR nie masz kasy wiec IMHO albo Canon G3/G5 + flash + karta pamieci albo jednak minolta 7hi ale wtedy na flasha zewnetrznego Ci nie starczy

Pomysl jak duzo fotek bedziesz cykac w pomieszczeniu i czy jest to dla Ciebie wazny argument

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco ma racje sam aparat to jeszcze nie koniec kosztow doliczyc trzeba karte pamieci,ladowarka + jakies porzadne akumulatory,flash[chociaz zalezy do czego wykorzystywac bedziesz sprzet].Moim zdaniem Minolta 7Hi to naprawde porzadny sprzet.Jesli jeszcze nie czytales poczytaj ten watek http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=366...der=asc&start=0 przewija sie tam tez temat Minolty oraz zobacz zdjecia robione przez Czache Minolta 7i na http://www.pbase.com/czacha

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...